Αρχική Καταστροφές Φιλιππίνες: απελπισμένοι οι πληγέντες αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού και φαγητού

Φιλιππίνες: απελπισμένοι οι πληγέντες αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού και φαγητού

0
Διαφήμιση

Κορυφώνεται η απόγνωση των κατοίκων στις περιοχές των Φιλιππίνων που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Χαϊγιάν, καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πείνας και της έλλειψης πόσιμου νερού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οκτώ άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη διάρκεια λεηλασίας αποθήκης για να βρουν τρόφιμα, ενώ κάτοικοι έχουν αρχίσει να ξεθάβουν σωλήνες για να βρουν πόσιμο νερό.

 

Η απελπισία κυριαρχεί, καθώς πέντε ημέρες μετά την καταστροφή και παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει στάγδην στις ζώνες όπου δρόμοι, γέφυρες και αεροδρόμια έχουν καταστραφεί ή υποστεί εκτεταμένες ζημιές εμποδίζοντας, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την πρόσβαση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περί τα 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον καταστροφικό τυφώνα, ενώ 673.000 έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Επίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ξεπέρασαν τις 2.000, ενώ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο δήλωσε χθες ότι η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για 10.000 νεκρούς είναι υπερβολικός και ίσως να βασίζεται στις πληροφορίες αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας που ήταν σε κατάσταση σοκ ευρισκόμενοι στο επίκεντρο της καταστροφής.

Ωστόσο, οι αρχές παραδέχονται ότι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε ορισμένες πόλεις και νησιά της πληγείσας περιοχής.

«Δεν έχουμε αρκετούς σάκους για τα πτώματα», δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικό δίκτυο ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Ονα. «Ελπίζουμε ότι θα επιταχύνουμε (τη διαδικασία περισυλλογής των πτωμάτων) όταν θα έχουμε αρκετούς σάκους», είπε.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων δήλωσε ότι ο στρατός καταβάλλει προσπάθειες να φθάσει σε απομονωμένες περιοχές και ότι, αν και τα διαθέσιμα ελικόπτερα είναι πολλά, η περιοχή της καταστροφής είναι τεράστια ώστε να είναι δυνατή η τροφοδοσία της με τις αναγκαίες προμήθειες.

Σύμφωνα με τη Νατάσα Ρέγες, συντονίστρια για τις Φιλιππίνες της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα, υπάρχουν εκατοντάδες πόλεις και χωριά που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα και με τα οποία έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία και θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στο σύνολο των ζωνών της καταστροφής.

Καθώς οι αρχές της χώρας δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσουν κάποια ροή βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό και πρόχειρα καταλύματα, σε ορισμένες περιοχές οι επιζώντες πήραν τα όπλα για να λεηλατήσουν ό, τι έχει μείνει ακόμη όρθιο. Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Τακλομπάν και ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες για την αποκατάσταση της τάξης.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Washington και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς τις Φιλιππίνες μεταφέροντας προμήθειες, φαρμακευτικό υλικό και συστήματα αφαλάτωσης. Η επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος απηύθυνε χθες επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια. Πολλές χώρες έχουν αποδεσμεύσει κονδύλια ή υποσχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τις Φιλιππίνες, όμως ο συντονισμός των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και η προώθηση της βοήθειας στο σύνολο της κατεστραμένης ζώνης είναι πιθανόν να χρειασθεί πολλές ημέρες ή και εβδομάδες.

Διαφήμιση