Αρχική Καταστροφές Ένας ανατριχιαστικός χάρτης μας δείχνει την αποψίλωση των δασών

Ένας ανατριχιαστικός χάρτης μας δείχνει την αποψίλωση των δασών

0
Διαφήμιση

Περισσότερα από 2,3 τ.χ. δάσους εξαφανίστηκαν, κυρίως εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας, την τελευταία δεκαετία και το μέγεθος της αποψίλωσης είναι εμφανές όσο και ανησυχητικό όταν το δει κανείς μέσα από τον πρώτο διαδραστικό χάρτη που δημιούργησαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα.

 Οι υπολογισμοί θεωρούνται αρκετά ακριβείς με το περιθώριο λάθους να βρίσκεται στα 30 μέτρα, ενώ είναι τόσο λεπτομερείς που μπορούν να βοηθήσουν κάθε χώρα στην καταγραφή της κατάστασης και κυρίως της εξέλιξης των δασών στο έδαφός της, σε όλη την υφήλιο.

Για τη δημιουργία του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα των δορυφόρωνLandsat, ενώ μέσω της τεχνολογίας«υπολογιστικού νέφους»η επεξεργασία του αρχείου πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες, διαδικασία που κανονικά θα έπαιρνε χρόνια.

Ο χάρτης καλύπτει την χρονική περίοδο 2000 με 2012 και παρουσιάζει την απώλεια και δημιουργία δάσους.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χάθηκαν 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και κερδήθηκαν περίπου 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετραδάσους.

Το 32% της παγκόσμιας αποψίλωσης συντελέστηκε στις τροπικές περιοχές με τις χώρες της Νοτίου Αμερικής να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, εκτός από τηΒραζιλία, οι προσπάθειες της οποίας απέδωσαν.

Επίσης, η Ινδονησία παρουσιάζει τους ταχύτερους ρυθμούς αποψίλωσης. Πριν το 2003 η χώρα έχανε λιγότερα από 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετραετησίως, ενώ τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2011 ο ρυθμός αποψίλωσης αυξήθηκε με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταστρέφονται περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετραδάσους.

Από τον χάρτη προκύπτει ότι ορισμένες περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου προστατευμένες, καθώς η παράνομη υλοτομία μαστίζει ακόμα και τα εθνικά πάρκα.

Η κύρια αιτία αποψίλωσης είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η παράνομη υλοτομία και η καταστροφή δασικών περιοχών για κτηνοτροφία και καλλιέργειες.

Οι πυρκαγιές είναι η δεύτερη αιτία, ενώ ακολουθούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα και οι καταιγίδες.

Δείτε το χάρτη εδώ

 

Διαφήμιση