Αρχική Ειδήσεις Δωρεάν ταξίδι στα άστρα με αφορμή τα 10 χρόνια του Πλανηταρίου

Δωρεάν ταξίδι στα άστρα με αφορμή τα 10 χρόνια του Πλανηταρίου

0
Διαφήμιση

Ένα βήμα πιο κοντά στα… άστρα θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σήμερα οι επισκέπτες του Πλανηταρίου, το οποίο γιορτάζει τα δέκα χρόνια ζωής του με τέσσερις δωρεάν παραστάσεις.

 

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι σημαντικά ανανεωμένο καθώς είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο φηφιακό πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική. Η επετειακή ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Στα Μονοπάτια των ‘Αστρων» θα προβληθεί σε τέσσερις παραστάσεις, στις 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15.

Αυτά τα δέκα χρόνια, το Πλανητάριο έχει υπάρξει το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη, με 3,5 εκατ. θεατές μέχρι σήμερα. Στον τεράστιο ημισφαιρικό θόλο του, που καταλαμβάνει μια έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ) και έχει διάμετρο 25 μέτρα, έχουν προβληθεί συνολικά περισσότερες από 20 σαραντάλεπτες ψηφιακές παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθώς και πολλές ταινίες θόλου τύπου ΙΜΑΧ, συνήθως γύρω από επιστημονικά θέματα.

Εξ αρχής, το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου παρέμεινε πιστό στον σκοπό που έθεσε με την διαθήκη του, το 1954, ο εθνικός ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, δηλαδή «την προαγωγή της επιστημονικής, τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων της Ελλάδας, καθώς και στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο ευρύτερο κοινό». Αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει παράλληλα διάφορες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, με στόχο να φέρει την επιστημονική γνώση κοντά κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Το πρώτο ηλεκτρομηχανικό Πλανητάριο εγκαινιάστηκε στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου το 1966 και για περισσότερα από 30 χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης για το ελληνικό κοινό. Το 1999 αποφασίστηκε η δημιουργία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2003.

Μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Πλανητάριο διαθέτει τρία συστήματα τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας, το ψηφιακό σήμα του προβάλλεται με 12 βιντεοπροβολείς υψηλής ανάλυσης, οι ταινίες ΙΜΑΧ έχουν καρέ με δεκαπλάσια έκταση των συμβατικών κινηματογράφων και διαθέτει προβολικό σύστημα ακτίνων λέιζερ, ενώ τα υπολογιστικά του συστήματα αναβαθμίζονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η επετειακή πλανηταριακή παράσταση «Στα Μονοπάτια των ‘Αστρων» είναι μια ψηφιακή συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της εταιρείας Evans & Sutherland. Η παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανητάριου από τις 6 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα, θα εγκαινιαστεί και η έκθεση φωτογραφίας του Λουκά Χαψή με θέμα «Ναοί στο σχήμα του ουρανού», που δείχνει αρχαίους χώρους κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας.

Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας αποτελούν το εντυπωσιακό υπόβαθρο για μια σειρά από νυκτερινές φωτογραφίες από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό. Η πρωτότυπη αυτή φωτογραφική δουλειά υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ υπερθέρμανση οδηγεί σε σμίκρυνση…
Επόμενο άρθροΕξαφανίζονται τα δάση- ανησυχία λόγω λαθροϋλοτομίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ