Αρχική Ειδήσεις Αρχαίο DNA αποκαλύπτει συγγένεια Ευρωπαίων και Αμερικανών

Αρχαίο DNA αποκαλύπτει συγγένεια Ευρωπαίων και Αμερικανών

0
Διαφήμιση

Η «ειδική σχέση» Ευρώπης- ΗΠΑ, αποκτά πλέον και πραγματικό ιστορικό βάθος, καθώς όπως προκύπτει από την μελέτη του DNA ενός τετράχρονου αγοριού που πέθανε στη Σιβηρία πριν από 24.000 χρόνια, οι γηγενείς αμερικανοί –οι πρόγονοι των κατοπινών Ινδιάνων- δεν έχουν μόνο ασιατικές ρίζες, αλλά και ευρωπαϊκές.

Το DNA του αγοριού, η ανάλυση του οποίου καταρρίπτει την κρατούσα αντίληψη για την καταγωγή των αμερικανών, φέρει και ακόμα μια πρωτιά καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο γενετικό δείγμα «σύγχρονου» ανθρώπου (όχι πιθηκάνθρωπου) που έχει αναλυθεί μέχρι σήμερα.

Η κύρια οδός αποίκισης της Αμερικής, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, ήταν από την ασιατική Σιβηρία μέσω του παγωμένου τότε Βερίγγειου πορθμού, πριν από περίπου 15.000 χρόνια.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιογενετιστή Έσκε Βίλερσλεβ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, το «Science» και το «New Scientist», εκτιμούν ότι περίπου το ένα τρίτο των γηγενών, δηλαδή των πρώτων αποίκων, της Αμερικής προήλθαν από ένα αρχαίο πληθυσμό ευρωπαϊκό ή συγγενικό με τους ευρωπαϊκούς.

Τα απολιθωμένα απομεινάρια του παλαιολιθικού αγοριού είχαν ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1920 από σοβιετικούς αρχαιολόγους στην περιοχή Μάλτα κοντά στο σιβηρικό ποταμό Μπελάγια και τη λίμνη Βαϊκάλη. Μαζί με το αγόρι, είχαν βρεθεί παλαιολιθικά αγαλματίδια που απεικόνιζαν «Αφροδίτες», παρόμοια με αυτά που έφτιαχναν οι ευρωπαίοι κυνηγοί-συλλέκτες. Οι δανοί ερευνητές απέκτησαν από το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης ένα δείγμα από αυτό το παλαιό εύρημα, εξήγαγαν το γενετικό υλικό του και το συνέκριναν με το DNA των σημερινών πληθυσμών.

Η ανάλυση -τόσο του μιτοχονδριακού, όσο και του πυρηνικού DNA- έδειξε απρόσμενα ότι το DNA του αγοριού μοιάζει με αυτό των σημερινών κατοίκων της Ευρώπης, της Δυτικής και Νότιας Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, αλλά όχι της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας (Κίνας, Κορέας, Ιαπωνίας). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 14% έως 38% των αυτοχθόνων της Αμερικής προέρχεται από ένα μη καθαρώς ασιατικό πληθυσμό, ενώ το υπόλοιπο από αμιγείς Ανατολικοασιάτες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι κάποιοι δυτικο-Ευρασιατικοί λαοί είχαν εξαπλωθεί πολύ πιο ανατολικά από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα και, έτσι, μοιράζονταν τη Σιβηρία, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, μαζί με τους Ανατολικοασιάτες. Κάποια στιγμή έκαναν…σεξ μεταξύ τους και ανακατεύτηκαν γενετικά. Από αυτή ακριβώς την επιμιξία προήλθαν οι πρώτοι Αμερικανοί.

«Οι γηγενείς Αμερικανοί αποτελούν ένα μίγμα από τη συνάντηση δύο πληθυσμών, μιας ομάδας της Ανατολικής Ασίας και ενός Ευρωσιατικού πληθυσμού», δήλωσε ο Βίλερσλεβ, αν και παραμένει άγνωστο πότε έγινε αυτή η επιμιξία. «Μπορεί να συνέβη στον Παλαιό Κόσμο, προφανώς κάπου στη Σιβηρία, ή μπορεί επίσης να συνέβη αργότερα στο Νέο Κόσμο», πρόσθεσε ο Δανός επιστήμονας.

Η νέα γενετική ανάλυση πιθανώς εξηγεί και ορισμένες «ανωμαλίες», όπως το γεγονός ότι μερικοί πρώιμοι αμερικανικοί σκελετοί, όπως ένας ηλικίας 9.000 ετών («ο άνθρωπος του Κένγουικ» στην πολιτεία της Ουάσιγκτον), έχουν ανατομικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν περισσότερο με Ευρωπαίο παρά με Ανατολικοασιάτη. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, μερικοί αρχαιολόγοι είχαν προτείνει την ακραία θεωρία ότι αρχαίοι Ευρωπαίοι είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Αμερική πολύ πριν τον Κολόμβο. Όμως η νέα γενετική έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει κανείς σε μια τόσο τραβηγμένη θεωρία για να εξηγήσει την παρουσία ευρωπαϊκού «αίματος» στους κατοπινούς Αμερικανούς.

Διαφήμιση