Αρχική Ειδήσεις Απογοητευτικές οι επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- διεθνής αξιολόγηση

Απογοητευτικές οι επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- διεθνής αξιολόγηση

0
Διαφήμιση

Πολύ κακές επιδόσεις καταγράφει για άλλη μια χρονιά η χώρα μας στην αξιολόγηση και κατάταξη των 58 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη σε σχέση με τις επιδόσεις τους γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής. Η αξιολόγηση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία, το Climate Change Performance Index 2014.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network (CAN), μέλος του οποίου είναι και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Για την κατάταξη χρησιμοποιούνται συνολικά 15 δείκτες στις εξής 5 κατηγορίες: επίπεδα εκπομπών, εξέλιξη εκπομπών, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και πολιτικές. Οι αξιολογητές επέλεξαν να αφήσουν κενές τις 3 πρώτες θέσεις της κατάταξης καθώς καμία χώρα δεν αξιολογείται πως έχει «πολύ καλές» επιδόσεις για το κλίμα κι επομένως οι 58 χώρες κατατάσσονται στις θέσεις 4-61.

Όπως και πέρυσι, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πως έχει «πολύ κακές» επιδόσεις και αξιολογείται ως η δεύτερη χειρότερη χώρα της ΕΕ καταλαμβάνοντας την 47ηθέση, πάνω μόνο από την Εσθονία που βρίσκεται στην 55ηθέση. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η χώρα μας δεν καταφέρνει να βελτιωθεί έχοντας καταλάβει στη σειρά την 33η, 41η, 47ηκαι 47ηθέση.

Σε ότι αφορά σε επιμέρους δείκτες, είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα αξιολογείται θετικά στην εξέλιξη των εκπομπών από τα κτίρια και την αεροπλοΐα (9ηκαι 11ηθέση αντίστοιχα) ενώ εξαιρετικά κακή είναι η βαθμολογία της στις διεθνείς και στις εθνικές πολιτικές για το κλίμα (54ηκαι 59η θέση αντίστοιχα).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τις καλύτερες επιδόσεις έχει η Δανία, ακολουθούμενη από τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις καθώς ευρωπαϊκές είναι 9 από τις 12 χώρες με «καλές» επιδόσεις και 11 από τις 15 με «μέτριες» επιδόσεις. Η Γερμανία παρουσίασε σημαντική πτώση από την 8ηστη 19ηθέση λόγω της ανάσχεσης της φιλοδοξίας των εθνικών πολιτικών της και των εμποδίων που έθεσε σε ευρωπαϊκές πολιτικές όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών και οι προδιαγραφές για τις εκπομπές οχημάτων. Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, παραμένουν πρακτικά αμετάβλητες στην κατάταξη σε ιδιαίτερα χαμηλές θέσεις (46ηκαι 43ηθέση αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι υφιστάμενες πολιτικές των χωρών είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη μιας τροχιάς μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών, ικανής να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2oC, όπως άλλωστε προκύπτει και από την πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας την αξιολόγηση το Δίκτυο Μεσόγειος SOS ανέφερε ότι «θεωρεί απαράδεκτο για την Ελλάδα να είναι μονίμως ευρωπαϊκή ουραγός στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μέγιστης πρόκλησης της εποχής μας. Τα θέματα της προστασίας του κλίματος και του ενεργειακού μετασχηματισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικές διεθνείς υποχρεώσεις μας αλλά πρέπει επιτέλους να μπουν σοβαρά και τεκμηριωμένα στο δημόσιο διάλογο και να ενσωματωθούν στις εθνικές στρατηγικές».

Μια ουσιαστική και βιώσιμη διέξοδος από την κρίση που έχει γονατίσει την κοινωνία μας δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται και από μια αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τέτοιες προτεραιότητες δεν θα προστατέψουν μόνο το κλίμα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και σε σύγκριση με πιο «βρώμικες» εναλλακτικές επιλογές, θα βελτιώσουν το ισοζύγιο πληρωμών, θα τονώσουν την καινοτομία και τη μικρή επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσουν πολλές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αναφέρει το Δίκτυο και προσθέτει «δυστυχώς οι κυβερνητικές επιλογές είναι εντελώς αναντίστοιχες των προκλήσεων και θυμίζουν πολιτικές δεκαετιών του μακρινού παρελθόντος που πολύ φοβόμαστε πως πάλι θα πληρώσουμε πολύ ακριβά».

Διαβάστε ολόκληρη την αξιολόγηση εδώ

 

Διαφήμιση