Αρχική Καταστροφές Αμαζόνιος: συνεχίζεται η συρρίκνωση με έντονους ρυθμούς

Αμαζόνιος: συνεχίζεται η συρρίκνωση με έντονους ρυθμούς

0
Διαφήμιση

Ανησυχία εκφράζουν οι οικολόγοι ακτιβιστές για τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Αμαζόνιος συνεχίζει να συρρικνώνεται και οι ρυθμοί της εκδάσωσης συνεχίζουν να επιταχύνονται.

 

Η οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) ανέφερε ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε σηματοδοτούν «αντιστροφή (της κατάστασης) έπειτα από πολλά χρόνια επιβράδυνσης των ρυθμών εκδάσωσης».

«Την ώρα που ο κόσμος ενημερώνεται συγκλονισμένος για την καταστροφή στις Φιλιππίνες και παρακολουθεί άλλη μια δύσκολη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία, όλες οι χώρες του Αμαζονίου πρέπει να δείξουν τον δρόμο κάνοντας μια δέσμευση να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε ο Κλαούντιο Μαρέτι, ηγέτης μιας πρωτοβουλίας της WWF για τον Αμαζόνιο.

Μεταξύ του Αυγούστου του 2012 και του Ιουλίου του 2013 εκδασώθηκαν πάνω από 5.843 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έκταση κατά 28% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ιζαμπέλα Τεσέιρα.

Η καταμέτρηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες.

Παρά την αύξηση που καταγράφηκε η Τεσέιρα τόνισε ότι πρόκειται για την δεύτερη χαμηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση αφότου άρχισαν να τηρούνται τέτοια δεδομένα, το 1988.

Η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ είχε θέσει οικειοθελώς το στόχο να μειώσει την εκδάσωση του Αμαζονίου σε 3.925 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο.

«Η πρόεδρος Ρουσέφ είχε ευνουχίσει έναν εξαίρετο νόμο για τα δάση για να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του αγροτοβιομηχανικού τομέα. Όταν κάποιος χορηγεί αμνηστία σε εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται στην εκδάσωση δεν πρέπει να εκπλήσσεται που η εκδάσωση αυξάνεται», τόνισε ο Ρομπέρτο Μαλδονάδο, ειδικός για θέματα Νότιας Αμερικής στην WWF της Γερμανίας.

Η πολιτεία Πάρα ήταν αυτή όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη εκδάσωση την εν λόγω περίοδο, με 2.379 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να καταστρέφονται.

Πάντως η εκδάσωση στην Βραζιλία καταγραφόταν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα μέχρι πολύ πρόσφατα: το 2004, για παράδειγμα, είχε φθάσει τις 27.000 χλμ.2.

Τ0 τροπικό δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται σε πολλές χώρες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στη Βραζιλία. Σύμφωνα με την WWF, σε αυτό εντοπίζονται 40.000 είδη φυτών, 427 είδη θηλαστικών, 1.294 είδη πουλιών και πάνω από 3.000 είδη ψαριών, μεταξύ άλλων.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here