Αρχική Καινοτομία Θαλάσσια Θερμική Ενέργεια : Λύση για ξενοδοχειακές μονάδες

Θαλάσσια Θερμική Ενέργεια : Λύση για ξενοδοχειακές μονάδες

0
Διαφήμιση

Μια  καινοτόμος λύση που αξιοποιεί τη θερμική ενέργεια των θαλασσών στη ξηρά και μπορεί να καλύψει της ενεργειακές ανάγκες ξενοδοχείων κ.α., παρουσιάστηκε πρόσφατα για πρώτη φορά στο Caribbean Renewable Energy Forum (CREF) από τον  όμιλο DCNS.

 

Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η Θερμική Ενέργεια των Θαλασσών (ΘΕΘ) αξιοποιεί τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κρύου νερού στα βάθη των ωκεανών (περίπου 5°C σε βάθη άνω των 1.000 μέτρων) και του ζεστού νερού στην επιφάνεια της θάλασσας τροπικών περιοχών ή περιοχών που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό (περίπου 25°C). Έως σήμερα η ιδέα βασιζόταν σε ένα σύστημα που επέπλεε και ήταν τοποθετημένο μερικά χιλιόμετρα από την ακτή. Σήμερα, η DCNS προτείνει ένα νέο σύστημα που μπορεί να τοποθετηθεί στη ξηρά, κατά μήκος της ακτής.

Η DCNS ανέπτυξε το συγκεκριμένο έργο με στόχο την παραγωγή 3 έως 6 μεγαβατώρων. Η νέα αυτή λύση απαντά στις ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μικρών μονάδων, όπως είναι οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία. Η ενέργεια που παράγεται με τον τρόπο αυτό μπορεί να παραδίδεται είτε τοπικά στις μονάδες αυτές, είτε απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να συνδεθεί με ένα σύστημα SWAC (Sea Water Air Conditionning) ψύξης με κρύο νερό της θάλασσας, ιδανικό για τις ανάγκες των θέρετρων, των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τον κλιματισμό. Άλλες εφαρμογές είναι η παραγωγή γλυκού νερού και η υδατοκαλλιέργεια.

Η έρευνα της θερμικής ενέργειας των θαλασσών σε μεγάλες υπεράκτιες μονάδες που διεξάγονται από τη DCNS τα τελευταία 5 χρόνια, επέτρεψαν την ανάπτυξη του νέου αυτού έργου.  Από το 2011, η DCNS αξιοποιεί στη νήσο Réunion, ένα πρωτότυπο στη ξηρά, και βάσει των δοκιμών που έχουν υλοποιηθεί, επικυρώθηκαν οι δυνατότητες του συστήματος, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες τοποθετημένες στη θάλασσα ή στη ξηρά. Η DCNS στοχεύει στην εμπορική εκμετάλλευση του συστήματος από τα τέλη του 2013.

Διαφήμιση