Αρχική Ειδήσεις Σπάνιο κρανίο Homo erectus ανατρέπει τη θεωρία ανθρώπινης εξέλιξης

Σπάνιο κρανίο Homo erectus ανατρέπει τη θεωρία ανθρώπινης εξέλιξης

0
Διαφήμιση

Η ανακάλυψη στο Ντμάνισι της νότιας Γεωργίας ενός εντυπωσιακά καλοδιατηρημένου κρανίου ανθρωποειδούς ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών φιλοδοξεί να καταρρίψει την κυρίαρχη εδώ και δεκαετίες θεωρία ότι πριν από περίπου 2 εκατ. έτη στη Γη, συνυπήρχαν αρκετά διαφορετικά είδη προγόνων μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, η ανακάλυψη του κρανίου αλλάζει την ιστορία της εξέλιξης όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς οι πρόγονοι του ανθρώπου δεν ανήκαν σε ξεχωριστά είδη αλλά σε ένα, το οποίο είχε διαφορετικές μορφές και εμφανίσεις.

Είναι το πέμπτο – και καλύτερα διατηρημένο – κρανίο που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου έχουν επίσης βρεθεί απλά λίθινα εργαλεία και πολλά απολιθώματα ζώων. Όλα τα κρανία του Ντμανίσι οδηγούν προς μια ριζοσπαστική κατεύθυνση που ακυρώνει τις κρατούσες θεωρίες, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λορντκιπανίτζε από το Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας στο Τμπιλίσι που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης.

Ο δρ Λορντκιπανίτζε και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πολλά είδη ανθρωποειδών που πιστευόταν ότι συνυπήρχαν πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια στη Γη αποτελούν ουσιαστικά ένα και μόνο είδος, τον H. Erectus.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν τα πέντε κρανία και διαπίστωσαν ότι ενώ το σχήμα τους, όπως επίσης και το σχήμα των σαγονιών και των φρυδιών, ήταν διαφορετικό, αυτά τα διαφορετικά γνωρίσματα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να έχουν τα μέλη του ίδιου είδους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες παραδέχθηκαν μεν ότι τα πέντε ανθρωποειδή του Ντμάνισι διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο διευκρίνισαν ότι οι εξωτερικές διαφορές δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα παρουσίαζαν πέντε σύγχρονοι άνθρωποι ή πέντε χιμπατζήδες.

«Συμπεραίνουμε ότι η ποικιλομορφία σε ένα είδος είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι τα διαφορετικά ανθρωποειδή που εμφανίστηκαν στην Αφρική και περιγράφηκαν στο παρελθόν από επιστήμονες, όπως για παράδειγμα ο Homo habilis και ο Homo rudolfensis, δεν ανήκαν σε χωριστά είδη, αλλά στο είδος Homo erectus.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι προάνθρωποι του Ντμάνισι ήσαν Homo erectus που έφθασαν στη Γεωργία μεταναστεύοντας από την Αφρική, όπου μόλις λίγο πριν είχαν εμφανιστεί. Τα αρσενικά ήσαν αρκετά πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και είχαν μικρούς εγκεφάλους (περίπου το ένα τρίτο του σημερινού ανθρώπου), μεγάλα δόντια και πρωτόγονα άνω άκρα.

‘Αλλοι παλαιοανθρωπολόγοι πάντως, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος επιστήμονας Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δεν έχουν πειστεί και επιμένουν ότι τουλάχιστον τρία διαφορετικά προανθρώπινα είδη συνυπήρξαν κάποτε στην Αφρική και ότι δεν είναι δυνατό όλα να θεωρηθούν παραλλαγές του Homo erectus.

ΠΗΓΗ: theguardian.co.uk

Διαφήμιση