Αρχική Ειδήσεις Σημαντική αναγνώριση για το Ηράκλειο

Σημαντική αναγνώριση για το Ηράκλειο

0
Διαφήμιση

Το δεύτερο βραβείο για την πόλη που έχει καταφέρει την κοινωνική ένταξη των Ρομά εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις απέσπασε η πόλη του Ηρακλείου Κρήτης από το Κογκρέσο Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα συνολικά τρία βραβεία απονέμονται κάθε δυο χρόνια.  

 

Η ελληνική πόλη επελέγη χάρη στο δημοτικό πρόγραμμα τοπικής δράσης «I am a Roma», που εφαρμόσθηκε και συνέβαλε στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των παιδιών και ενηλίκων Ρομά της περιοχής, στην ίδρυση ενός κοινωνικού ιατρικού κέντρου για θέματα Ρομά και στη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, μέσα στα προγράμματα κατάρτισης των Ρομά που εφήρμοσε ο δήμος Ηρακλείου, περιλαμβάνονται η επιχειρηματικότητα και η διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και η καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των παιδιών Ρομά, μέσα από σχολικές και διαπολιτιστικές εκδηλώσεις διαλόγου.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο δήμος Όμπρνιτσε της Τσεχίας, στον οποίο το 43% των 2.300 κατοίκων είναι Ρομά.

Η πόλη του Όμπρνιτσε επιβραβεύθηκε για το πρόγραμμα «Η ζωή της κοινότητας στο Όμπρνιτσε- μία ολοκληρωμένη προσέγγιση», που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2007, με κεντρικό στόχο τη συμμετοχή των Ρομά στις κοινές δραστηριότητες της πόλης.

Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην τουρκική πόλη Κοτσαέλι, για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αθλητικής εκπαίδευσης των Ρομά προκειμένου να περιορισθεί η πρόωρη εγκατάλειψη των σχολείων από τα παιδιά Ρομά.

 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση