Αρχική Ειδήσεις Καταδυτικά πάρκα αποκτά η χώρα- εντός 3μήνου η χωροθέτηση

Καταδυτικά πάρκα αποκτά η χώρα- εντός 3μήνου η χωροθέτηση

0
Διαφήμιση

Τη δημιουργία δικτύου καταδυτικών πάρκων στη χώρα, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται, εντός τριμήνου, καταρχήν η χωροθέτηση των περιοχών, όπως αποφάσισε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

 

Όπως έγινε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής θα προκύψει σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους όρους, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να επιτραπούν δραστηριότητες καταδυτικών πάρκων στη χώρα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα καθυστέρησης εγκρίσεων αναπτυξιακών δράσεων. Εντός τριών μηνών η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

«Η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου καταδυτικών πάρκων θα επιτρέψει την επιμήκυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση των τουριστικών μονάδων, ως ειδική υποδομή, με την ανάπτυξη παράλληλων επαγγελμάτων» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

Η αγορά του καταδυτικού τουρισμού αριθμεί περί τα 8 εκατομμύρια ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια μόνο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολυμορφία, ενδιαφέροντες βυθούς (υφάλους, σπήλαια, ναυάγια), καθαρότητα υδάτων και άρα μεγάλη υποβρύχια ορατότητα, έντονο διαμελισμό με πλήθος βραχονησίδων, δυνατότητα συνδυασμού με άλλα τουριστικά ενδιαφέροντα.

 

Η δημιουργία και η εξέλιξη αυτής της ήπιας μορφής τουρισμού, μπορεί να αποτελέσει μέσο ποιοτικής αναβάθμισης του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος από τη χώρα μας και να συμβάλει στην αναμόρφωση της καταδυτικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς επίσης στην ενίσχυση του υφιστάμενου τουριστικού κλάδου.

 

Oι καταδυτικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο έλξης «απαιτητικών» τουριστών, υψηλού οικονομικού επιπέδου, συνεπώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να ωθήσει την πολιτεία και όλους μας για τη βελτίωση και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών και απαραίτητων υποδομών με γνώμονα πάντα  την βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους.

 

Άλλωστε, τα ζητήματα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και του θαλάσσιου τουρισμού ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, εν όψει και της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Διαφήμιση