Αρχική Ανακύκλωση Ηλεκτρονικό μητρώο για τα απόβλητα

Ηλεκτρονικό μητρώο για τα απόβλητα

0
Διαφήμιση

Στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου παραγωγών αποβλήτων και παρακολούθησης της διαχείρισής τους συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντησή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης & Ενεργειακής Αξιοποίησης(ΣΕΒΙΑΝ).

 Στη συνάντηση συζητήθηκαν, η ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης της ανακύκλωσης που αποτελεί βασικό παράγοντα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, θέματα διαχείρισηςβιομηχανικών αποβλήτωνκαι ιδιαίτερα των επικινδύνων και ιστορικά αποθηκευμένων, καθώς επίσης και η ανάγκη της διαφάνειας, της ισονομίας και των ελέγχων στη διαχείριση αποβλήτων, με στόχους αφενός την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου την αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε να υπάρξει συστηματική συνεργασία ΥΠΕΚΑ και ΣΕΒΙΑΝ, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, για τα παρακάτω ζητήματα:

– Δημιουργίαηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου παραγωγών αποβλήτωνκαι παρακολούθησης της διαχείρισης τους.
Στο μητρώο θα καταχωρούνται, με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσεων (παραγωγών αποβλήτων), στοιχεία σχετικά με το είδος και την ποσότητα των παραγομένων αποβλήτων, καθώς επίσης και με τη μέθοδο διαχείρισης που εφαρμόζεται, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα μας.

 

– Επεξεργασία σχεδίουΚοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου.
Στην ΚΥΑ θα προβλέπεται ότι εντός διμήνου από την έκδοσή της και την έναρξη πλήρους λειτουργίας του μητρώου, όλες οι επιχειρήσεις παραγωγοί αποβλήτων οφείλουν να συμμορφωθούν, φροντίζοντας για την ορθή καταχώρηση των σχετικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβλέπεται η άρση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

 

-Διαμόρφωση προδιαγραφών για την αξιοποίηση προϊόντων τύπου κόμποστ (CLO).

Με τη διαμόρφωση των προδιαγραφών του προϊόντος που παράγεται από το οργανικό κλάσμα των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων κατά την επεξεργασία τους, θα υπάρχει σαφές πλαίσιο για τις δυνατότητες πλήρουςαξιοποίησηςτων οργανικών αποβλήτων με διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. ‘Ετσι, σε συνδυασμό με τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων θα μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση και γενικότερα η αξιοποίηση των αποβλήτων και θα περιοριστεί σημαντικά η ταφή τους.

 

Συμφωνήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο πλευρών στη σημαντική ανάγκη δημιουργίας υποδομών διαχείρισης και διάθεσης επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων.

 

Τέλος, το ΥΠΕΚΑ γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο του εφαρμογής του ν.4014/2011 προχωρά πριν το τέλος του έτους στη διαμόρφωση προδιαγραφών περιεχομένου Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη ο ΣΕΒΙΑΝ ενημέρωσε ότι διαμορφώνει σχετικές προτάσεις, ειδικά για : αναγέννηση λιπαντικών ελαίων, διαλογή και αποθήκευση σκραπ μετάλλων, χαλυβουργεία και χυτήρια μετάλλων.

Διαφήμιση