Αρχική Ειδήσεις Έρευνα: η κρίση χτυπάει τα νοικοκυριά αλλά ενισχύει τον εθελοντισμό- οδηγός Καλύτερης...

Έρευνα: η κρίση χτυπάει τα νοικοκυριά αλλά ενισχύει τον εθελοντισμό- οδηγός Καλύτερης Ζωής από την WWF

0
Διαφήμιση

Λιγότερα χρήματα για ην οικιακή θέρμανση και ψύξη αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει το 80% των πολιτών, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Η κρίση φαίνεται, όμως, ότι ενίσχυσε το αίσθημα φιλανθρωπίας καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έξι στους δέκα Έλληνες εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

 

Η έρευνα ασχολήθηκε και με άμεσα περιβαλλοντικά ζητήματα και όπως προκύπτει, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια, ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας μας σήμερα.

Η έλλειψη καθαριότητας, η αδιαφορία πολιτών και κράτους και οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου, ακολουθούν ως προβλήματα, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα ζωής και η κατάσταση του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα επιδεινώνεται διαρκώς.

Η έρευνα έγινε με αφορμή την έναρξη της πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή» της WWF Ελλάς. Η περιβαλλοντική οργάνωση απαντά με ακόμη έναν τρόπο στην κρίση και εισέρχεται στην καθημερινότητα των πολιτών, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε φλέγοντα θέματα, όπως η θέρμανση, καθώς και ευκαιρίες δραστηριοποίησης, αλληλεγγύης και συμμετοχής.

Μέσω της πρωτοβουλίας Καλύτερη Ζωή (www.kalyterizoi.gr), η οργάνωση επιχειρεί να δώσε απαντήσεις στις τάσεις και τα προβλήματα της κοινωνίας. Η κίνηση αυτή γνωρίζει ήδη επιτυχία με 2.500 εγγεγραμμένους χρήστες, λειτουργεί ως ένας διαδραστικός κόμβος ενημέρωσης και συμμετοχής για ενήλικους, νέους και παιδιά.

Σε πρακτικό επίπεδο, κάθε εβδομάδα, η «Καλύτερη Ζωή» προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά με ιδέες και συμβουλές. Αντίστοιχα, κάθε δυο μήνες θα ανοίγει εις βάθος έναν φάκελο ενημέρωσης και δράσης γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν εκπαιδευτικό κόμβο, όπου σχολεία από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να υλοποιούν δράσεις, να τις προβάλλουν και να συνεργάζονται, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία με το πρόγραμμα «FutureLibrary», με τη δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση των υπεύθυνων των βιβλιοθηκών.

Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής τουWWF Ελλάς: «Σε πείσμα των καιρών, επιλέγουμε να αντιδράσουμε δυναμικά. Η φύση είναι σύμμαχός μας, τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας όσο και για μία βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε το συνολικό μας όραμα για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, με την κοινωνία και το περιβάλλον όρθιο. Σήμερα, το ίδιο όραμα εστιάζει στην καθημερινότητα όλων μας και συναντά τους ενεργούς πολίτες σε έναν διαφορετικό δρόμο αλληλεγγύης, συμμετοχής, εξοικονόμησης και σεβασμού στο περιβάλλον».

«Στην “Καλύτερη Ζωή” δεν πρόκειται και δεν θέλουμε να δουλέψουμε μόνοι. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με οργανώσεις και ομάδες πολιτών που προσπαθούν να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Θέλουμε να εργαστούμε παρέα με τα παιδιά για να δώσουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, θέλουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις που απαιτούν την ουσιαστική εμπλοκή των πολιτών. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας πολιτών που αλληλεπιδρούν και δραστηριοποιούνται σε θέματα καθημερινότητας», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, συντονιστής της πρωτοβουλίας “Καλύτερη Ζωή”.

Σημειώνεται ότι, αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαφήμιση