Αρχική Ειδήσεις Η Δημόσια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη έρχεται και στο κέντρο της Αθήνας

Η Δημόσια Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη έρχεται και στο κέντρο της Αθήνας

0
Διαφήμιση

Το κέντρο της Αθήνας αποκτά τη δική του ανταλλακτική βιβλιοθήκη, μια εναλλακτική προσέγγιση στη παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης που εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.

 

Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.

Η νέα ανταλλακτική βιβλιοθήκη θα τοποθετηθεί στις 19 Οκτωβρίου μόνιμα στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, ενώ θα είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και είναι δημόσια. Προηγουμένως η βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στην 4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2013 AGORAS στο Παλιό Χρηματιστήριο Αθηνών, Σοφοκλέους 8-10.

Το απόθεμά της βιβλιοθήκης βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. 


Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Η ιδέα της βιβλιοθήκης γεννήθηκε από τους αρχιτέκτονες Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριο Αμπατζή. Ήδη ανταλλακτικές βιβλιοθήκες βρίσκονται τοποθετημένες στην Κηφισιά και στη Στέγη, ενώ μια βρίσκεται σε μόνιμη περιοδεία.

Διαφήμιση