Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΥΠΕΚΑ: ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

0
Διαφήμιση

Στο σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κ. Μαθιουδάκης μιλώντας στο δεύτερο «Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit», τονίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιουδάκη, η επαλήθευση αυτών των ενδείξεων θα δώσει νέο βηματισμό στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα ενδυναμώσει τις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης για οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε ότι:

-Έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της διαδικασίας open door για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές: Δυτικό Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο (πρόκειται για περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν για υδρογονάνθρακες και επαναπροκηρύχθηκαν). Για τις δυο πρώτες περιοχές, οι συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για την περιοχή Κατακόλου, η επιτροπή εξετάζει την κοινή προσφορά των διαγωνιζόμενων εταιρειών και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση, ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2014 ή στις αρχές του 2015 το αργότερο.

-Για τις υπεράκτιες ζώνες του Θερμαϊκού και του Στρυμωνικού κόλπου το υπουργείο έλαβε αίτημα από ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στις ανωτέρω περιοχές, το οποίο αξιολογείται.

-Το 2014-2015 θα προκηρυχθούν για έρευνα οι περιοχές στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Περί τα τέλη του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές αυτές το 2012 από τη νορβηγική εταιρία PGS, οι οποίες καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές υδρογονανθράκων και κάθε εξέλιξη που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πιο εύκολα.

Διαφήμιση