Αρχική Ειδήσεις Υδρογονάνθρακες: ισχυρό ενδιαφέρον δείχνει η γαλλική TOTAL

Υδρογονάνθρακες: ισχυρό ενδιαφέρον δείχνει η γαλλική TOTAL

0
Διαφήμιση

Το μεγαλύτερο πακέτο των σεισμικών δεδομένων στο Ιόνιο και την Κρήτη έχουν αγοράσει από τη νορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) οι Γάλλοι της TOTAL, το οποίο ερμηνεύεται ως δυναμική είσοδος στην υπόθεση «ελληνικό πετρέλαιο», χωρίς ωστόσο, αυτή η κίνηση να αποτελεί δέσμευση για το μέλλον.

Το ενδιαφέρον τους για τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν εκφράσει αρκετές εταιρείες, ωστόσο, μόνο οι Γάλλοι εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί.

Η ερμηνεία των ευρημάτων της PGS αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβριο -οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών- και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Τότε θα υπάρξει και σαφής εικόνα για τα πετρέλαια του Ιονίου και της Κρήτης.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Jason Robinson, υπεύθυνος  ανάπτυξης επιχειρήσεων της PGS από το πάνελ του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο δρ Σπύρος Μπέλας, ένας από τους δύο επιστήμονες του ΥΠΕΚΑ που επέβαιναν στο νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer» καθ’ όλη τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διήρκεσε το ταξίδι του από το Ιόνιο έως τη Ν. Κρήτη (Νοέμβριος 2012-Φεβρουάριος 2013), και ο Αντώνης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και σύμβουλος του υπουργού ΠΕΚΑ.

Πρόσφατα ο κ. Robinson επισκέφθηκε τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον οποίο και ενημέρωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το  100%.

«Έχω έρθει για να δείξω κάποια από τα πρώιμα στάδια των ερευνών. Σε αυτό το επίπεδο βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη για τον ακριβή αριθμό της ποσότητας υδρογονανθράκων ή κάποια άλλα μεγέθη, χρειάζεται αρκετή διαδικασία ακόμη. Εκτιμούμε πάντως ότι στα τέλη Μαρτίου του 2014 θα αρχίσει από το ΥΠΕΚΑ η επεξεργασία των στοιχείων, προκειμένου να μπορέσει να χωρίσει όλη την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης σε οικόπεδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Robinson από το πάνελ του συνεδρίου στα Χανιά.

Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επέμεινε στις εκτιμήσεις του, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, κάνοντας λόγο για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κρήτη, τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στη στερεοποιημένη του μορφή (υδρίτες), που –όπως είπε- φτάνουν τα μεγέθη φυσικού αερίου της Ρωσίας.

 

Με πληροφορίες από το : energypress.gr

Διαφήμιση