Αρχική Ειδήσεις Βιοποικιλότητα: δράση της ΕΕ κατά της απειλής από τα ζημιογόνα χωροκατακτητικά είδη

Βιοποικιλότητα: δράση της ΕΕ κατά της απειλής από τα ζημιογόνα χωροκατακτητικά είδη

0
Διαφήμιση

Νέα νομοθεσία για την πρόληψη και διαχείριση των ταχέως αυξανόμενων απειλών από τα χωροκατακτητικά είδη πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη καταγράφονται στην Ευρώπη περισσότερα από 12.000 είδη ξένα στο φυσικό περιβάλλον. Το 15 % περίπου των ειδών αυτών είναι χωροκατακτητικά και ο αριθμός τους αυξάνεται ταχέως.

Στόχος της πρότασης είναι να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα που προκαλούνται από αυτά τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, όπως:

Οικονομικά προβλήματα: τα χωροκατακτητικά ξένα είδη προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη ζημίες τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ: απειλές για την υγεία του ανθρώπου (π.χ. η γιγάντια σφήκα και το κουνούπι τίγρης που μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες), ζημιές σε υποδομές (π.χ. ζημιές σε κτίρια από το ζιζάνιο πολύγονο) και απώλειες γεωργικής παραγωγής (π.χ. βλαβερές συνέπειες για τις καλλιέργειες από τον μυοκάστορα)·

Οικολογικά προβλήματα: τα χωροκατακτητικά ξένα είδη μπορούν να βλάψουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και να προκαλέσουν την εξαφάνιση ειδών αναγκαίων για τη διατήρηση της ισορροπίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η αγριοκερασιά, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή των δασικών οικοσυστημάτων, ενώ οι γκρίζοι σκίουροι ανταγωνίζονται και εκτοπίζουν τους ερυθρούς. Τα ξένα χωροκατακτητικά είδη αποτελούν, μετά την απώλεια ενδιαιτημάτων, τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία απώλειας βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Προβλήματα πολιτικής: πολλά κράτη μέλη είναι ήδη υποχρεωμένα να διαθέτουν σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά οι προσπάθειές τους δεν μπορούν να αποδώσουν αν περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο. Η εκστρατεία εξάλειψης του ζιζάνιου ηράκλειου στο Βέλγιο, δεν θα έχει για παράδειγμα αποτέλεσμα αν το είδος αυτό επανεισβάλει από τη Γαλλία.

Η πρόταση επικεντρώνεται σε έναν κατάλογο χωροκατακτητικών ξένων ειδών ενδιαφέροντος Ε.Ε., ο οποίος θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τα κράτη μέλη βάσει εκτιμήσεων κινδύνου και επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων. Επιλεγμένα είδη θα απαγορευθούν από την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η εισαγωγή, η αγορά, η χρήση, η διάθεση και η πώλησή τους. Κατά τη μεταβατική περίοδο, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση θεμάτων που θα προκύψουν ενδεχομένως για τους εμπόρους, τους παραγωγούς/εκτροφείς ή τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

Η πρόταση προβλέπει τρία είδη παρέμβασης:

Πρόληψη: τα κράτη μέλη θα πραγματοποιούν ελέγχους για να αποτρέπουν την εκούσια εισαγωγή επικίνδυνων ειδών. Ωστόσο, πολλά είδη εισάγονται στην ΕΕ τυχαία, ως προσμίξεις εμπορευμάτων ή παγιδευμένα σε εμπορευματοκιβώτια. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν δράση για να εντοπίζουν τους τρόπους εισόδου αυτών των ειδών και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.

Έγκαιρη προειδοποίηση και ταχεία απόκριση: κάθε κράτος μέλος που διαπιστώνει την παρουσία τέτοιων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος πρέπει να λαμβάνει άμεσα μέτρα για την εξάλειψή τους.

Διαχείριση εγκατεστημένων χωροκατακτητικών ξένων ειδών: εάν είδη ενωσιακού ενδιαφέροντος είναι ήδη ευρέως εξαπλωμένα, τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ζημίας που μπορούν αυτά να προκαλέσουν.

Η πρόταση ενθαρρύνει τη στροφή προς μια εναρμονισμένη και πιο προληπτική προσέγγιση και συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση των ζημιών καθώς και στον περιορισμό του κόστους των σχετικών μέτρων.

Επόμενα βήματα

Ο προτεινόμενος κανονισμός πρόκειται τώρα να εξεταστεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν πλήρως στην κατάρτιση του καταλόγου και μπορούν να προτείνουν είδη για καταχώριση. Το καθεστώς θα συμπληρωθεί από μηχανισμό πληροφοριακής υποστήριξης: το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Δίκτυο για τα Ξένα Είδη (http://easin.jrc.ec.europa.eu/).

Ιστορικό

Καθώς αυξάνεται ο όγκος και η έκταση των εμπορικών συναλλαγών και των ταξιδιών, περισσότερα είδη μετακινούνται ανά την υφήλιο και περισσότερα ξένα είδη αναμένεται να εισβάλουν στην Ευρώπη.

Ο κανονισμός για την πρόληψη και τη διαχείριση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών βασίζεται στον οδικό χάρτη της ΕΕ για την αποδοτική χρήση των πόρων και τη στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός Κρήτη: Σήμερα η κηδεία του 62χρονου που έχασε τη ζωή του
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρευνα: Κατακόρυφη πτώση του δείκτη ευτυχίας στη χώρα μας
Επόμενο άρθροΠοια θεωρούν οι άντρες τα πιο αισθησιακά σημεία στο σώμα μιας γυναίκας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here