Αρχική Ειδήσεις Τροφή ψεκασμένη με φυτοφάρμακο η αιτία θανάτου για νεαρό ζαρκάδι

Τροφή ψεκασμένη με φυτοφάρμακο η αιτία θανάτου για νεαρό ζαρκάδι

0
Διαφήμιση

Σε φυτοφάρμακα αποδίδεται ο θάνατος νεαρού θηλυκού ζαρκαδιού (Capreolus capreolus) που εντόπισαν το Σάββατο 7/9 κάτοικοι στην περιοχή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας.

 

Κατόπιν ενημέρωσης του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού για το περιστατικό, το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε από τους δύο κατοίκους που το εντόπισαν σε κτηνιατρείο (Βασίλειος Μπεκύρος στο Άστρος) προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, όπου και διαγνώστηκε πιθανή τοξίκωση από φυτοφάρμακο καθώς το ζώο αν και δεν έφερε εμφανή εξωτερικά τραύματα παρουσίαζε κρίσιμη κλινική εικόνα, που προκαλείται μετά από βρώση κυρίως τοξικών ουσιών. Ο κτηνίατρος αν και παρείχε όλη την απαραίτητη ιατρική φροντίδα δεν κατάφερε να σώσει το άτυχο ζαρκάδι το οποίο κατέληξε κατά τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, ο θάνατος προήλθε πιθανότατα από κατανάλωση φυτικής τροφής που είχε ψεκαστεί με κάποιο οργανοφωσφωρικό φυτοφάρμακο, κρίνοντας από τα κλινικά συμπτώματα του άτυχου ζώου. Παρότι τα περισσότερα επικίνδυνα φυτοφάρμακα έχουν απαγορευτεί από την Ε.Ε., ακόμα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και χρησιμοποιούνται συστηματικά. Ο κίνδυνος για είδη της άγριας πανίδας, αλλά και οικόσιτων ζώων που διαβιούν στις εν λόγω περιοχές είναι παραπάνω από προφανής, όπως αποδεικνύει και το περιστατικό με το ζαρκάδι.

Το νεκρό ζώο, αν πέθαινε στη φύση θα αποτελούσε κίνδυνο για πλήθος πτωματοφάγων ή παμφάγων ζώων (αγριογούρουνα, τσακάλια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, γεράκια και αετοί). Η κατανάλωση δηλητηριασμένων χόρτων από οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα, κουνέλια) ή θηρεύσιμα είδη (λαγοί, αγριογούρουνα) σε μικρές ποσότητες που δεν αποτελούν κίνδυνο για την ζωή τους, έμμεσα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που θα τραφούν με τα παραπάνω ζώα.

Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στην έκκληση για βοήθεια τον κτηνίατρο κο. Μπεκύρο Βασίλειο που εκφράζει την αγάπη του για τα άγρια ζώα μέσα από την δουλειά του καθώς και τους κατοίκους του Αγίου Πέτρου, κ.κ. Μπόκολα Π., Δράνια Α., και Καραματζάνη Αθ., που προσπάθησαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο άτυχο ζαρκάδι.

Διαφήμιση