Αρχική Ειδήσεις Το άγχος ενισχύει τις δυσάρεστες μυρωδιές

Το άγχος ενισχύει τις δυσάρεστες μυρωδιές

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, το άγχος πυροδοτεί τον εγκέφαλο με τρόπο που τον κάνει να αντιλαμβάνεται τυχόν ουδέτερες οσμές ως δυσάρεστες.

Ο καθηγητής Ουέν Λι ανακάλυψε, σε συνεργασία με μια ομάδα ψυχολόγων, πως όταν το άτομο βιώνει καταστάσεις άγχους, το οσφρητικό σύστημα συνδέεται με το αισθητήριο μετατρέποντας τις ουδέτερες μυρωδιές σε δυσάρεστες. Τα συστήματα αυτά βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και, μάλιστα, το ένα δίπλα στο άλλο. Ωστόσο, έρχονται σπάνια σε επαφή. 

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη των βιολογικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται όταν το άτομο αισθάνεται άγχος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 άτομα από τα οποία ζητήθηκε να κοιτάξουν συγκεκριμένες εικόνες που προξενούν άγχος. Την ώρα που τις κοίταζαν οσφραίνονταν γνωστά, ουδέτερα αρώματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου. 

Οι 12 συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τις οσμές πριν και μετά την προβολή των εικόνων. Η πλειοψηφία εμφάνισε μια πιο αρνητική ανταπόκριση σε αρώματα που προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ουδέτερα. 

«Είναι φανερό ότι με το άγχος οι ουδέτερες οσμές μετατρέπονται σε δυσάρεστες. Αντιμετωπίζουμε καταστάσεις άγχους και αυτόματα βιώνουμε τον κόσμο με αρνητικό τρόπο. Το περιβάλλον μας μυρίζει άσχημα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα επίπεδα συναισθηματικών διαταραχών πχ. στην κατάθλιψη», υποστήριξε ο καθηγητής Λι. 

Η έρευνα του πανεπιστημίου δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk 

Διαφήμιση