Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Syngenta και Bayer κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απαγορεύσεις στα φυτοφάρμακα

Syngenta και Bayer κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απαγορεύσεις στα φυτοφάρμακα

0
Διαφήμιση

Οι πολυεθνικές Syngenta και Bayer προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των απαγορεύσεων των φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες.

Η ελβετική εταιρεία αγροχημικών Syngenta και η γερμανική Bayer προσβάλουν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις μερικές απαγορεύσεις της Ε.Ε. για τρία φυτοφάρμακά τους που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν τις μέλισσες.

Περίπου το ένα τρίτο των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τη φυσική επικονίαση από τις μέλισσες και άλλα ζώα. Τα νεονικοτινοειδή είναι ισχυρά φυτοφάρμακα που βλάπτουν το νευρικό σύστημα των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διετή απαγόρευση (σε ισχύ από 01/12/2013)  για ορισμένες χρήσεις του thiamethoxam (Syngenta) και του imidaclorpid και clothianidn (Bayer), φυτοφαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών, βασιζόμενη σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων η οποία συμπέρανε ότι τα φυτοφάρμακα αυτά θέτουν  σε” υψηλούς οξείς κίνδυνους ” τις μέλισσες.

Η καταγγελία των Sygnentaκαι Bayer αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 27 Αυγούστου, αν και είχε κατατεθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Αυγούστου. Οι δικαστικές διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Οι μεγάλες αγροχημικές εταιρείες συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν σαφώς τα βλαβερά φυτοφάρμακα με τη θνησιμότητα των μελισσών, βάζοντας σε κίνδυνο τη διατροφή, την υγεία μας και το περιβάλλον.

Πηγή : Greenpeace

Διαφήμιση