Αρχική Καταστροφές Σουηδία: η μετακόμιση μιας ολόκληρης πόλης εξαιτίας γεωλογικών μεταβολών στο έδαφος

Σουηδία: η μετακόμιση μιας ολόκληρης πόλης εξαιτίας γεωλογικών μεταβολών στο έδαφος

0
Διαφήμιση

Η μετακόμιση ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ωστόσο, όταν μιλάμε για την μετακόμιση μιας ολόκληρης πόλης, το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Τα ορυχεία σιδήρου που λειτουργούν περίπου έναν αιώνα στα περίχωρα της πόλης Κιρούνα, στα σύνορα της Σουηδίας με την Φινλανδία υποχρεώνουν τους 18.000 κατοίκους να μεταφερθούν τρία χιλιόμετρα ανατολικότερα εξαιτίας των γεωλογικών μεταβολών στο έδαφος.

Οι ειδικοί να φοβούνται τον κίνδυνο υποχώρησης του εδάφους σε πολλά σημεία του ιστορικού κέντρου της ήδη, πολλές τεράστιες ρωγμές έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και στις λεωφόρους της.

Η μεταφορά δεν αφορά μόνο σπίτια αλλά και δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα είναι μια χρονοβόρα, επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια που θα διαρκέσει συνολικά η «μετακόμιση», θα μεταφερθούν συνολικά 3.000 σπίτια κι οικίες, ολόκληρες ή σε «τεύχη», δημόσια κτίρια θα διαλυθούν και θα συναρμολογηθούν ξανά, ενώ κάποιες άλλες μεγάλες κατασκευές, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός, θα καταστραφούν εντελώς και στη θέση τους θα χτιστούν νέες εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρει η Dailymail, πριν από μερικές ημέρες, στις 31 Αυγούστου, μπήκε το τελευταίο τρένο στο σταθμό της Κιρούνα, με πολλούς από τους κάτοικους να παρακολουθούν τη διαδικασία συγκινημένοι. «Νιώθω νοσταλγία και θλίψη για το σταθμό», σημειώνει η κάτοικος της πόλης, Μία Μόρτλουντ. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρχιτέκτονας στην εταιρία White που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση της Κιρούνα, Μίκαελ Στένκβιστ, «η πλειοψηφία των κατοίκων έχει κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής και έχει αποδεχτεί το γεγονός της μεταφοράς». 

 

Ένα από τα λιγοστά κτίρια που θα διασωθούν χωρίς να υποστούν καμία μεταβολή είναι ο παλιός καθεδρικός ναός της πόλης, που ψηφίστηκε το 2001 ως η πιο όμορφη εκκλησία σε όλη τη Σουηδία. Ο ναός θα «ξεριζωθεί» σε ένα και μοναδικό κομμάτι, θα τοποθετηθεί σε ένα γιγάντιο φορτηγό και θα ξαναστηθεί τρία χιλιόμετρα μακρύτερα, προς μεγάλη ικανοποίηση των κατοίκων της Κιρούνα. 

 

Διαφήμιση