Αρχική Διάστημα Ο χρυσός φτάνει στη Γη από το διάστημα;

Ο χρυσός φτάνει στη Γη από το διάστημα;

0
Διαφήμιση

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η παράξενη αυτή θεωρία σχετικά με την προέλευση του χρυσού, φαίνεται να στηρίζεται από πολλά επιχειρήματα.

Οι οπλαρχηγοί των προκολομβιανών πολιτισμών στην Αμερική θεωρούσαν ότι εκείνα τα κίτρινα πετρώματα που άστραφταν και βρίσκονταν κρυμμένα βαθιά στο χώμα, είχαν αιχμαλωτίσει τη δύναμη του θεού Ήλιου. Έφτιαχναν πανοπλίες από το μαγικό αυτό μέταλλο για να τους προστατεύει στις διάφορες μάχες.

Βέβαια, οι ινδιάνοι της Αμερικής δεν ήταν εντελώς λάθος. Φαίνεται πως είχαν δίκιο σχετικά με την προέλευση του μετάλλου. Το μέταλλο έφτανε στη Γη από άλλο κόσμο.

«Γιατί βρίσκουμε ψήγματα χρυσού στην επιφάνεια της Γης;», ρωτά ο συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων Τζον Έμζλι και συνεχίζει λέγοντας «επειδή έχουν φτάσει στη Γη από το διάστημα σε μορφή μετεωριτών».

Η θεωρία αυτή προέκυψε τις τελευταίες δεκαετίες ως μια προσπάθεια αιτιολόγησης της αφθονίας του χρυσού. Μπορεί να αναλογούν μόνο 1,3 γραμμάρια χρυσού ανά 1000 τόνοι άλλων υλικών που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης αλλά ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο δημιουργίας του πλανήτη.

Πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και μετά τη γέννηση του πλανήτη Γη, η επιφάνειά του γέμισε από ηφαίστεια και λιωμένα πετρώματα. Ύστερα από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου «βυθίστηκε» στο γήινο μανδύα. Ο χρυσός θα αναμειγνυόταν με τον σίδηρο και θα χανόταν μέσα στη Γη. Κανονικά, θα έπρεπε να έχει χαθεί. 

Αλλά δε χάθηκε. Επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο και η επικρατέστερη εξήγηση που προέκυψε ήταν μία: βροχή μετεωριτών.

«Στη θεωρία, μετά από τη δημιουργία του πυρήνα ξέσπασε μια βροχή μετεωριτών που προσέκρουσε στη Γη», υποστηρίζει ο Ματίας Γουίλμπολντ, γεωλόγος στο Imperial College of London και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι μετεωρίτες περιείχαν μια συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού που ξαναγέμισε τον γήινο μανδύα αλλά και τον φλοιό του πλανήτη». Τη θεωρία επαληθεύει και το μοτίβο μετεωρικής δραστηριότητας αφού πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια κατεγράφη μια τεράστια βροχή μετεωριτών.  

Η θεωρία πρωτοσχηματίστηκε μετά τις επισκέψεις του Apollo στο φεγγάρι γύρω στο 1970. Επιστήμονες εξέτασαν δείγματα πετρωμάτων από το σεληνιακό μαδύα και βρήκαν πολύ λιγότερο ιρίδιο και χρυσό απ’ ότι στην επιφάνεια της Σελήνης ή στο μανδύα και τον φλοιό της Γης. Η πρώτη εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι τόσο στη Σελήνη όσο και στη Γη προσέκρουσαν μετεωρίτες που περιείχαν ιρίδιο. Η διαφορά ήταν ότι στη Σελήνη το ιρίδιο βρέθηκε στην επιφάνεια ενώ στη Γη, στον πυρήνα.

Πριν από δύο χρόνια, ο Γουίλμπολντ εξέτασε, μαζί με μία ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και της Οξφόρδης, μερικά πετρώματα από τη Γροιλανδία που υπολογίζεται ότι αναδύθηκαν στην επιφάνεια της Γης πριν από 3,8 δισεκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με βάση τα ευρήματα τους αποδεικνύεται το γεγονός του βομβαρδισμού της Γης από μετεωρίτες το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Πέρυσι διεξήχθη μια ακόμα μελέτη πετρωμάτων από τον Μάθιου Τουμπούλ και μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Αυτή τη φορά, τα πετρώματα προέρχονταν από τη Ρωσία και η ηλικία τους υπολογίστηκε γύρω στα 2,8 δισεκατομμύρια έτη. Τα πετρώματα αυτά, αν και κατά πολύ νεώτερα εκείνων του Γουίλμπολντ, θύμιζαν τα ευρήματα της Γροιλανδίας.  

Πέρυσι διεξήχθη μια ακόμα μελέτη πετρωμάτων από τον Μάθιου Τουμπούλ και μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Αυτή τη φορά, τα πετρώματα προέρχονταν από τη Ρωσία και η ηλικία τους υπολογίστηκε γύρω στα 2,8 δισεκατομμύρια έτη. Τα πετρώματα αυτά, αν και κατά πολύ νεώτερα εκείνων του Γουίλμπολντ, θύμιζαν τα ευρήματα της Γροιλανδίας.

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη. Βρήκαν πλήθος μετάλλων στο εσωτερικό του πλανήτη. Πολύ περισσότερα απ’ ότι περίμεναν. Εκτιμούν μάλιστα ότι τα τεράστια αυτά αποθέματα θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια της Γης, αν ποτέ αναδύονταν, σε ύψος 4 μέτρων.

ΠΗΓΗ: bbc.co.uk 

Διαφήμιση