Αρχική Ειδήσεις Δήμος Νεάπολης – Συκεών: λαχανόκηπος για τους ανέργους

Δήμος Νεάπολης – Συκεών: λαχανόκηπος για τους ανέργους

0
Διαφήμιση

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή πρόσκληση προς ανέργους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις και τα κριτήρια συμμετοχής, να καταθέσουν τη σχετική αίτηση και πολύ σύντομα να αποκτήσουν το δικό τους κηπάριο, αναλαμβάνοντας ρόλο παραγωγού και εξασφαλίζοντας αγνά και νόστιμα οπωροκηπευτικά για το οικογενειακό τους τραπέζι.

Πρόκειται για τον τρίτο λαχανόκηπο που διατίθεται, στο πλαίσιο της πρωτότυπης δράσης «Δημοτικοί Λαχανόκηποι» που υλοποιούν το Κέντρο Στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης «Εργάνη», ως συντονιστής φορέας, και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ως συμπράττων φορέας του Έργου «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας». Αυτό εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του διετούς Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, παραχωρήθηκαν σε 61 πολίτες από τις Δημοτικές Ενότητες Πεύκων και Συκεών αγροτεμάχια μετά από κλήρωση. Οι δημοτικοί λαχανόκηποι, 50 τ.μ. ο καθένας, βρίσκονται δίπλα στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων και την οδό Βίτσι (δίπλα στο κολυμβητήριο Συκεών), ενώ άμεσα δίνεται προς καλλιέργεια και ο τρίτος, που βρίσκεται επί της Λεωφ. Αν. Παπανδρέου (πριν την έξοδο προς την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης) στις Συκιές. Εκεί βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου προετοιμάζοντας το χώρο (επίστρωση κατάλληλου χώματος, αρδευτικό δίκτυο, κ.λπ.), με τις εργασίες να ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες.

Στους δικαιούχους παραχωρείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, για διάστημα τουλάχιστον δυο ετών, η χρήση των κηπαρίων για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα και με την καθημερινή υποστήριξη γεωπόνου. Η καλλιέργεια γίνεται μόνο με βιολογικές μεθόδους, ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών που παράγουν στο λαχανόκηπό τους σε τρίτους.

Ο δήμος αναλαμβάνει την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, την εγκατάσταση τουαλέτας με παροχή πόσιμου νερού, την παροχή σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, την περίφραξη, τη φωταγώγηση και τη φύλαξη του χώρου, καθώς και τις γενικές καλλιεργητικές φροντίδες του εδάφους.

Μοναδική υποχρέωση των ωφελούμενων είναι η προσφορά του 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ ο χώρος είναι κοινόχρηστος και επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους για αναψυχή τις ώρες λειτουργίας του, κατά τις ώρες και τις ημέρες που η κεντρική είσοδος είναι ανοικτή για τους καλλιεργητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λαχανόκηποι εντάσσονται στις έξι κοινωνικές δομές που λειτουργούν ο δήμος και το Κέντρο «Εργάνη» σταδιακά από το περασμένο Πάσχα. Πρόκειται για το Κοινωνικό Εστιατόριο-Συσσίτιο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι, η Τράπεζα Χρόνου και το Γραφείο Διαμεσολάβησης, και στελεχώνονται από 24 εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη διοικητικού προσωπικού.

Τα συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των δομών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού συνολικά τουλάχιστον 1.314 άτομα υποστηρίζονται καθημερινά στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Ωφελούμενοι και του τρίτου λαχανόκηπου θα είναι κυρίως άνεργοι και προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους είναι:
• Ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα.
• Άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας.
• Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών.
• Μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία.
• Άνεργοι μονογονείς.
• Άνεργοι, μέλη οικογενειών πολυτέκνων.
• Άνεργοι, μέλη οικογενειών που υποστηρίζουν αναπήρους ή χρόνια ασθενείς.
• Άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα

Οι οικονομικές προϋποθέσεις ακολουθούν τις προδιαγραφές που ισχύουν και για την πιστοποίηση απορίας από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και είναι: για ένα άτομο, όριο εισοδήματος 6.000€, για κάθε επιπλέον άτομο προστίθεται το ποσό των 1.200 € και αφαιρείται το ενοίκιο) και την εργασιακή κατάσταση των μελών της οικογένειας.

Οι υποψήφιοι, μαζί με την αίτηση, πρέπει να προσκομίσουν και τα εξής έγγραφα:
• Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
• Φωτοτυπία Κάρτας Ανεργίας.
• Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας από το δήμο ή Βεβαίωση Εγγραφής στο Δημοτολόγιο ή λογαριασμό ηλεκτρικού ή τηλεφωνίας στο όνομα του εν δυνάμει ωφελούμενου.
• Θεωρημένο αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος Φόρου Εισοδήματος του 2012.
• Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενός και μόνο φορέα υλοποίησης.
• Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Δημοτικών Λαχανόκηπων (Ειρήνης 19, Πεύκα, 2313 502235), το Κέντρο «Εργάνη» (Καραβαγγέλη 1, Συκιές, 2310. 621166) και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου Νεάπολης-Συκεών: στη Νεάπολη: 2310 671100 εσωτ. 123 , στις Συκιές: 2313 313151, στα Πεύκα: 2313 502226 και τον Άγιο Παύλο: 2313 300206. Επίσης, μπορούν να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση: ergani@ergani.gr 

sykies.gr

Διαφήμιση