Αρχική Ειδήσεις Μείωση τιμών από τη Gazprom ζητά η ΔΕΠΑ- ανοιχτό το ενδεχόμενο διαιτησίας

Μείωση τιμών από τη Gazprom ζητά η ΔΕΠΑ- ανοιχτό το ενδεχόμενο διαιτησίας

0
Διαφήμιση

Μείωση των τιμών κατά 20% για να πληρώνουν προκειμένου να συμβαδίζουν με αυτές τις δυτικής Ευρώπης, ζητά η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου από τηρωσική Gazprom σύμφωνα με το Reuters, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να προσφύγει στη διαιτησία εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία.

 

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «πρέπει να βρεθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία».

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιδιωκόμενης έκπτωσης.

Η Gazprom, αναφέρει το Reuters, ήδη αναθεωρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μην χάσει πελάτες.

Η ρωσική εταιρία πιέζεται και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, που διεξάγουν έρευνα για ενδεχομένως αθέμιτες πρακτικές της. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Gazprom στην Ελλάδα, δεν αποτελούν αντικείμενο της έρευνας.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ εισήγαγε 2,3 δισ κυβικά μέτρα από την Gazprom το 2013, συγκριτικά με τα 2,8 δισ που μπορεί να εισάγει ετησίως βάσει του συμβολαίου τους.

Η σύμβαση αυτή λήγει στα τέλη του 2016 και το πιθανότερο είναι να επεκταθεί.

Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Η τιμή αυτή είναι κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία, η Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.

«Οι συνθήκες στις αγορές ανά την Ευρώπη άλλαξαν από την τελευταία φορά που αναθεωρήθηκαν οι τιμές το 2011», είπε στο Reuters μία από τις πηγές.

Η ΔΕΠΑ θέλει τα συμβόλαια με την Gazprom να αντανακλούν και τις τιμές των κόμβων ανταλλαγής αερίου (hub), σε σχέση με το ισχύον σύστημα που συνδέει τις τιμές αερίου με αυτές του αργού πετρελαίου, του fuel oil και του gasoil.

Από την οπτική γωνία της Gazprom, η Ελλάδα αποτελεί αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, όπου συνήθως χρεώνει υψηλότερες τιμές σε σχέση με τη Δύση.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, οι Ρώσοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι χρεώνουν την Ελλάδα παραπάνω γιατί είναι μικρή αγορά που επιπλέον δεν συνδέεται με τα hub της δυτικής Ευρώπης.

Έντονες πιέσεις να μειώσει τις τιμές της δέχεται η ΔΕΠΑ από τους πελάτες της στην Ελλάδα, που παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Η ΔΕΠΑ προσπαθεί στο πλαίσιο αυτό να μειώσει τις τιμές της, κάτι που θα τη βοηθήσει επίσης να παραμείνει ανταγωνιστική στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, η οποία απελευθερώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Η επιχείρηση κατάφερε ήδη στο τέλος του 2012 να περικόψει κατά 10% τις τιμές προμήθειάς της από την αλγερινή Sonatrach, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Χαμηλότερες τιμές προμήθειας ενδεχομένως να βελτιώσουν και τις προοπτικές αποκρατικοποίησης της εταιρίας μετά το ναυάγιο του περασμένου Ιουνίου.

Οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο που είχαν φτάσει, πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται δε να πέσουν στα 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Διαφήμιση