Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η ΡΑΕ έχει υπερτιμήσει τις αποδόσεις των επενδύσεων σε αιολικά λένε οι...

Η ΡΑΕ έχει υπερτιμήσει τις αποδόσεις των επενδύσεων σε αιολικά λένε οι παραγωγοί

0
Διαφήμιση

Υπερτιμημένες είναι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε αιολικά, υδροηλεκτρικά και βιομάζα, έτσι όπως τις υπολόγισε η ΡΑΕ. Οι υπολογισμοί της Αρχής έγιναν με υποθέσεις στα βασικά τεχνικοοικονομικά στοιχεία των τεχνολογιών αυτών, οι οποίες ωστόσο απέχουν από τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν με τη λειτουργία των μονάδων στην Ελλάδα, όπως κόστος εγκατάστασης, συντελεστής ισχύος κλπ.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) με αφορμή τη γνωμοδότηση που εξέδωσε πρόσφατα η Αρχή αναφορικά με τις αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ εκτός φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, σχετική ανεξάρτητη τεκμηρίωση για τα στοιχεία αυτά, η οποία εξακολουθεί να είναι, κατά την άποψή του, πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα της αγοράς, έχει παραδοθεί στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από μεικτή ομάδα εργασίας των αρμόδιων δημοσίων και των συλλογικών φορέων της αγοράς από τον Απρίλιο 2012.

«Παρ’ όλα αυτά» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ακόμη και με αυτές τις υποθέσεις, από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η όποια, έστω μικρή, μείωση των υφιστάμενων τιμών πώλησης της παραγόμενης πράσινης ενέργειας εκμηδενίζει το ήδη περιορισμένο οικονομικό περιθώριο από την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα στην Ελλάδα και καθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τις επενδύσεις στις τεχνολογίες αυτές μη βιώσιμες.

 

Επειδή η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρεται σε νέα έργα ΑΠΕ, ο ΕΣΗΑΠΕ διατυπώνει την άποψη ότι «αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον για τις ανταγωνιστικές ΑΠΕ που υποκαθιστούν εισαγόμενα καύσιμα στη χώρα μας, θα πρέπει η διαμόρφωση των νέων προτάσεων του ΥΠΕΚΑ για τον επαναπροσδιορισμό των τιμών πώλησης της πράσινης ενέργειας να μην περιλαμβάνει μειώσεις για τις τιμές των αιολικών και των έργων βιομάζας, ενώ θα πρέπει να προβλέπει αυξήσεις για τις τιμές των μικρών υδροηλεκτρικών».

  

Διαφήμιση