Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά βιοκαυσίμων και συσκευών θέρμανσης

Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά βιοκαυσίμων και συσκευών θέρμανσης

0
Διαφήμιση

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά βιοκαυσίμων και συσκευών θέρμανσης σε όλα τα στάδια παραγωγής αλλά και τη θέσπιση οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων προβλέπει το σχέδιο δράσης που ενεργοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πρόληψη φαινομένων όπως του περσινού χειμώνα όπου σύννεφο αιθαλομίχλης σκέπαζε την πόλη κυρίως από την ευρεία καύση ακατάλληλων υλικών, χωρίς προδιαγραφές.

 Με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, ο ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης ζητά την εκτέλεση του σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων.

Ενόψει της χειμερινής περιόδου και προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο εμφάνισης παρόμοιων επεισοδίων, κινούνται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων, τις οποίες προωθεί το ΥΠΕΚΑ, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Οι δράσεις που προωθούνται είναι:

– Έκδοση πορίσματος για τον καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων για την ενημέρωση του πληθυσμού και τη λήψη εκτάκτων μέτρων (από την ήδη υπάρχουσα Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας).

– Συστήνεται-με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ- Διϋπουργική Επιτροπή για τον καθορισμό έκτακτων μέτρων ανάλογα με τις υπερβάσεις των ορίων, καθώς και του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής τους και γι’αυτό ζητείται ο ορισμός εκπροσώπων από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

– Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θεσμοθέτηση των παραπάνω ορίων και μέτρων.

– Εντατικοποίηση και συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια (παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία) από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου (τελωνεία, Γενική Γραμματεία Εμπορίου, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Περιφέρειες).

– Σύσταση διϋπουργικής ομάδας εργασίας (με την ευθύνη του ΥΠΕΚΑ) με τη συμμετοχή τουλάχιστον του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και επιστημονικών φορέων για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά στις εκπομπές καυσαερίων.

– Έκδοση απόφασης σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας (ετικέτα).

– Συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες) από τις υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα.

– Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τόσο για την πρόληψη του φαινομένου, όσο και κατά τη διαχείριση των επεισοδίων. Έμφαση θα δοθεί σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (πχ. σχολεία, ευπαθείς ομάδες).

– Έκδοση πορίσματος για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά (από την ήδη υπάρχουσα επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή).

– Σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της απαγόρευσης της κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών φορτηγών από τον Σεπτέμβριο του 2013 (Πράσινος Δακτύλιος) και της κυκλοφορίας συγκεκριμένης τεχνολογίας οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  

Για τον καλύτερο και αμεσότερο συντονισμό όλων των παραπάνω προτεινόμενων δράσεων, θεωρείται σκόπιμη και προτάθηκε η δημιουργία Διϋπουργικής Ομάδας αποτελούμενης από τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς ή εκπροσώπους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεταμορφώστε τα έπιπλά σας
Επόμενο άρθροΗ ΡΑΕ έχει υπερτιμήσει τις αποδόσεις των επενδύσεων σε αιολικά λένε οι παραγωγοί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ