Αρχική Ειδήσεις Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί “τρέχει” ο χρόνος

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί “τρέχει” ο χρόνος

0
Διαφήμιση

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκοτώσουμε μια μύγα. Την απάντηση δίνει μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι για ορισμένα ζώα, όπως η μύγα και ο σκύλος, ο χρόνος κινείται με πιο αργό ρυθμό. Πολύ απλά όταν εμείς τρέχουμε αυτά τα ζώα μας βλέπουν σε αργή κίνηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χρόνος φαίνεται να κινείται πιο αργά στο μυαλό των μικρότερων ζώων.

Η πολύ ευκίνητη μύγα μπορεί να επεξεργαστεί σχεδόν επτά φορές περισσότερες πληροφορίες σε ένα δευτερόλεπτο από ότι ο άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι μια διπλωμένη εφημερίδα που κινείται τόσο γρήγορα ώστε να εμφανίζεται ως μια θαμπάδα στα μάτια μας, για τη μύγα μοιάζει περισσότερο με την αργή κίνηση των σφαιρών που εύκολα απέφυγε ο ήρωας Neo στο The Matrix.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Animal Behaviour ανέλυσε την αντίληψη του χρόνου και πως αυτή συνδέεται με το μέγεθος του σώματος ενός ζώου και το μεταβολικό του ρυθμό.
Η αντίληψη του χρόνου μπορεί να αλλάξει ανάλογα και με τις συνθήκες: ο χρόνος φαίνεται να επιβραδύνει κατα τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων, όπως σε ένα τροχαίο, διότι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καταστροφή, ο εγκέφαλος αυξάνει την ποσότητα των πληροφοριών που λαμβάνει.

Τα σκυλιά είναι σε θέση να επεξεργάζονται πληροφορίες σε ποσοστό διπλάσιο από αυτό του ανθρώπου και έτσι δεν έχουν την τάση να ενδιαφέρονται για την τηλεόραση. Το μόνο που βλέπουν είναι μια εικόνα που τρεμοπαίζει, σαν να έχει σπάσει ένας προβολέας και η προβολή της ταινίας να είναι αρκετά αργή.

Προκειμένου να εξετάσουν την αντίληψη του χρόνου στα ζώα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη στιγμή που ένα φως το οποίο τρεμοπαίζει γίνεται μια σταθερή δέσμη φωτός.

Οι μύγες μπορούν να δουν το φως που τρεμοπαίζει σε ποσοστό σχεδόν επτά φορές πιο γρήγορα από ότι μπορούμε εμείς. «Αυτό συμβαίνει επειδή παίρνουν πολύ περισσότερες πληροφορίες ανά δευτερόλεπτο μέσω του οπτικού τους συστήματος, έτσι αυτό το δευτερόλεπτο μοιάζει μεγαλύτερο» λέει ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Luke McNally , του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Αυτά τα ζώα αντιλαμβάνονται τον κόσμο με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο» ανέφερε ο ίδιος.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι χελώνες. Ο χρόνος τρέχει τόσο αργά γι αυτές καθώς σε ένα δευτερόλεπτο λαμβάνουν το ένα τρίτο των πληροφοριών που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. «Αυτή η αντίληψη του χρόνου συμβάλλει στο πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να μετακινηθεί, πόσο γρήγορο μεταβολισμό έχει και πόσο μικρός είναι», λέει ο ερευνητής. «Δεν έχει και πολύ νόημα να αποκτήσει κανείς όλες αυτές τις πληροφορίες αν δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτές» δήλωσε ο κ. McNally

Πάντως, υπάρχει τουλάχιστον ένα ζώο του οποίου η αντίληψη του χρόνου είναι σε αντίθεση με τα φυσικά χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα είδος τίγρη που μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από την ταχύτητα που υποστηρίζουν τα μάτια της, «τρέχουν προς τη λεία τους, μετά σταματούν και στη συνέχεια επιδίδονται πάλι σε ένα σπριντ ελπίζοντας ότι θα πέσουν πάνω της»

Ο Dr Andrew Jackson, από το Trinity College του Δουβλίνου , ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να ευθύνεται για τον τρόπο που ο χρόνος φαίνεται να επιταχύνει όσο μεγαλώνουμε: «Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι για τα παιδιά ο χρόνος κινείται πιο αργά από ότι για τους μεγάλους και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό ίσως και να αληθεύει». 

Διαφήμιση