Αρχική Καταστροφές Ειρηνικός Ωκεανός: χώρες που βουλιάζουν

Ειρηνικός Ωκεανός: χώρες που βουλιάζουν

0
Διαφήμιση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και λόγοι για να χάσει κάποιος τη γη του, το σπίτι του, την ιδιοκτησία του. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να γίνει κάποιος μετανάστης. Πόσοι είχατε φανταστεί ότι ένας από αυτούς θα ήταν η κλιματική αλλαγή. Στα νησιά του Ειρηνικού η θάλασσα έχει «καταπιεί» εκτάσεις όπου άνθρωποι είχαν τις καλλιέργειές τους. Οι κάτοικοι αρκετών νησιών που ζουν στην «πρώτη γραμμή» του ιδιότυπου αυτού πολέμου καλούνται να αποφασίσουν αν θα μετεγκατασταθούν, ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι αφήνοντας τη γη τους θα χαθεί ο πολιτισμός τους και η ίδια τους η ταυτότητα.

Σύντομα τα Ηνωμένα Έθνη θα κληθούν να πάρουν δραστικές αποφάσεις και να αποφασίσουν περιορισμούς προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια μεταστροφής. Έτσι τουλάχιστον ελπίζουν οι ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού και αυτό ζητούν με τη διακήρυξη του Majuro, η οποία υπεγράφη πρόσφατα και από τις δυο μεγαλύτερες «δυνάμεις», την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, εκτός από τη διακήρυξη φαίνεται πολύ έντονα στις περιγραφές των ανθρώπων που τη ζουν.

Νήσοι Μάρσαλ, Ματζούρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Ντε Μπρουμ, μιλά για τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε. Τον τόπο που, εδώ και μία δεκαετία περίπου, έχει αφανίσει ο Ειρηνικός ωκεανός λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Κάθε νησί, ακόμα και το μικρότερο, έχει όνομα και τα δικαιώματά του ανήκουν σε κάποιον. Η παραμικρή απώλεια ακτής είναι σημαντική.», υποστηρίζει ο Ντε Μπρουμ που είναι κάθετος στο έργο μετεγκατάστασης των κατοίκων του Ειρηνικού. Αντίθετος στην μετεγκατάσταση είναι και ο πρόεδρος Κρίστοφερ Λόεκ που δήλωσε ότι ο λαός του δε θα μετακινηθεί και ότι η φύση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Κιριμπάτι

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Ανότε Τονγκ, έχει αποδεχτεί την κατάσταση και προτιμά να διασώσει τους κατοίκους της περιοχής ακολουθώντας το σχέδιο της Ιαπωνίας για κατασκευή νησιού αξίας 2 δις. δολαρίων. «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Βλέπουμε την πραγματικότητα, η γη μας ελαττώνεται σε έκταση. Το ερώτημα είναι: πώς θα πράξουμε από εκεί και πέρα;», δήλωσε ο Τονγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ετήσιο φόρουμ

Το ετήσιο φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, με τίτλο Καθοδήγηση της απόκρισης του Ειρηνικού στην κλιματική πρόκληση, συνεδρίασε στις Νήσους Μάρσαλ, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το φόρουμ περιλαμβάνει 16 μέλη μέλη: 14 νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού έχουν προσδιορίσει την αλλαγή του κλίματος ως τη μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή. Τα πεδινά νησιά του Ειρηνικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος. Οι Νήσοι Μάρσαλ κηρύχθηκαν σε κατάσταση καταστροφής στα βόρεια νησιά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μακρονησία- Παλάου

Σχεδόν κάθε νησί του Ειρηνικού έχει ήδη αποφασίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Ωστόσο, εξετάζουν ιδιαιτέρως προσεκτικά τις επιλογές τους. Οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μακρονησίας και το Παλάου βρίσκονται σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να εισέλθουν στη χώρα και να εργαστούν εκεί. Η συμφωνία αυτή αφήνει τα υπόλοιπα νησιά στην τύχη τους αφού καμία άλλη χώρα δεν έχει εκφράσει παρόμοιο ενδιαφέρον. Οι νεότεροι κάτοικοι δείχνουν αβέβαιοι για το μέλλον ενώ οι μικρότερες ηλικίες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τουβαλού

Ωστόσο, το κράτος του Τουβαλού έχει πάρει την απόφασή του. Οι κάτοικοι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τη γη τους και τίποτα δε μπορεί να τους αλλάξει γνώμη. Όλοι ελπίζουν ότι στο τέλος θα βρεθεί μια λύση. Ένας τρόπος για να σωθεί ο τόπος τους και να μη χρειαστεί να τον αφήσουν πίσω. «Η μετεγκατάσταση θα είναι καταστροφική. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας διώξουν από το νησί, ούτε οι ΗΠΑ ούτε κανένας. Αυτό που λέω στο λαό μου είναι ότι θα μείνουμε στα νησιά μας για πάντα και ότι ο κόσμος πρέπει να πληρώσει», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του Τουβαλού, Ενέλ Σοποάγκα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πίστη του Παλάου στα Ηνωμένα Έθνη. «Ελπίζουμε ότι δε θα φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε τη γη μας. Αυτό είναι το σπίτι μας εδώ και αιώνες τώρα. Έχουμε εμπιστοσύνη στα «μεγάλα παιδιά». Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», υποστηρίζει ο Τόμι Ρεμενγκεσάου.

Φαίνεται ότι είναι ήδη αργά. Ο Τονγκ δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι δούμε μια παγκόσμια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη σωτηρία των υπόλοιπων νησιών. Αλλά για το Κιριμπάτι και τους Νήσους Μάρσαλ, είναι πλέον πολύ αργά».

Με πληροφορίες από: http://www.eenews.net/ και www.theguardian.com 

Διαφήμιση