Αρχική Ειδήσεις Ακριβότερα κατά 130 δολάρια πουλάνε οι Ρώσοι το αέριο στην Ελλάδα

Ακριβότερα κατά 130 δολάρια πουλάνε οι Ρώσοι το αέριο στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Η Gazprom έδωσε χθες στοιχεία για το ύψος των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη, τον Αύγουστο και σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, καταγράφεται αύξηση 36% στα 12,9 δισ. κυβικά μέτρα.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, που αφορά τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. και την Τουρκία, δόθηκαν εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μάλιστα, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της εταιρείας κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα του κόστους.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Gazprom, η μέση τιμή του φυσικού αερίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα. Η εταιρεία αναμένει, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη να μειωθεί στα 370 – 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι μέσου όρου 402 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα το 2012.

Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά, εάν γίνει η σύγκριση με το κόστος πώλησης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας. Το μέσο κόστος στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούσε οριακά τα 500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ στο τρίτο τρίμηνο ο μέσος όρος διαμορφωνόταν χθες -όταν και γίνονταν οι ανακοινώσεις της Gazprom- στα 499,6 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Δηλαδή σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο (380 δολάρια) το «καπέλο» που πληρώνουμε συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ξεπερνά τα 120 δολάρια, ενώ εάν επαληθευτεί το σενάριο για τη χαμηλότερη τιμή (370 δολάρια) τότε η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και μέσου ευρωπαϊκού κόστους εκτινάσσεται πάνω από το 35% στα 130 δολάρια.

Το νούμερο είναι πραγματικά εντυπωσιακό εάν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πρόκειται για τη μέση τιμή, δηλαδή σε επιμέρους αγορές, η διαφορά εκτιμάται ότι ξεπερνά το 40 με 50%. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία του πρακτορείου Platts καταρρίπτεται και ένας άλλος ισχυρισμός, ότι η ελληνική αγορά αποτελεί μικρό μέγεθος για τη ρωσική εταιρεία: Μεταξύ των χωρών της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου εξάγεται ρωσικό αέριο, η ελληνική αγορά ως προς τις πωλήσεις βρίσκεται στη 13η θέση (με διαφορά μόλις 0,22 bcm από τη Βουλγαρία) μεταξύ 21 χωρών στις οποίες η Ρωσία πραγματοποιεί εξαγωγές φυσικού αερίου.

Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Ζητούμενο είναι για τη χώρα μας, να υπάρξει μια σοβαρή μείωση του κόστους, ώστε να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ε.Ε. και να υπάρξει αντίστοιχη τιμολόγηση με ομοειδείς γειτονικές αγορές.

Διαφήμιση