Αρχική Ειδήσεις Υδρογονάνθρακες: υποχρεωτικός γάμος και προσφορά για το κοίτασμα στο Κατάκολο

Υδρογονάνθρακες: υποχρεωτικός γάμος και προσφορά για το κοίτασμα στο Κατάκολο

0
Διαφήμιση

Με «υποχρεωτικό γάμο» ανάμεσα στις δυο διαγωνιζόμενες εταιρείες Energean Oil &Gas SA, Trajan Oil and Gas Ltd και Grekoil Energy  Ventures Ltd, προχωρά η διαδικασία κατάθεσης προσφοράς για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στη περιοχή Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας. Μάλιστα, στο τέλος του χρόνου θα παραλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS.

Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών είχαν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου με παρότρυνση του Υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία έκρινε πως η αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανταγωνιστικών προτάσεων που είχαν αρχικώς κατατεθεί «εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος».

Η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία “forced marriage”, ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«To “πείραμα” της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών για την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία. Τις επόμενες μέρες η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιριών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλλει οι εταιρίες».

Όπως έγινε επίσης γνωστό, στο τέλος του χρόνου θα δοθεί το πακέτο των επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος.

Διαφήμιση