Αρχική Ειδήσεις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: 50 χώρες προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικούς χώρους

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: 50 χώρες προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικούς χώρους

0
Διαφήμιση

Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε χιλιάδες σπάνια προσβάσιμους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σε 50 χώρες όλο τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των ετήσιων Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιας κοινής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2013 εγκαινιάζονται επίσημα σημερα (30 Αυγούστου) στο Ερεβάν της Αρμενίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την ίδια ημέρα θα εγκαινιαστεί επίσης και ένας νέος διαδραστικός ιστότοπος, ο οποίος θα παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τους χώρους που είναι ανοιχτοί στο κοινό, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα στο πλαίσιο των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ως συνήθως, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τρέχοντος έτους βρίθουν από ένα πλούσιο και πολυποίκιλο φάσμα συναρπαστικών χώρων και εκδηλώσεων που ζωντανεύουν την ιστορία. Στη Βόρεια Ιρλανδία, για παράδειγμα, οι επισκέπτες θα κληθούν να φανταστούν ότι πηγαίνουν στη μάχη το Μεσαίωνα, καθώς «θα αισθάνονται το βάρος ενός ξίφους και ενός αλυσιδωτού θώρακα, καθώς και την κλαγγή της προσωπίδας ενός κράνους». «Δύναμη και Δόξα» είναι το θέμα στις Κάτω Χώρες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βιώσουν 400 χρόνια ιστορίας. Στη Σουηδία τα «Σημεία Συνάντησης» θα προσφέρουν ένα συγκινητικό ταξίδι σε τόπους που υπήρξαν σημεία συνάντησης και αναχώρησης ανά στους αιώνες, ενώ η Ελβετία θα καταυγάσει το τοπίο της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το θέμα της φωτιάς, του φωτός και της ενέργειας.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια φανταστική πρωτοβουλία, την οποία μπορούν να απολαύσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και προέλευσης. Φέτος αναμένουμε ότι πάνω από 20 εκατομμύρια ενήλικοι και παιδιά θα επωφεληθούν απ’ αυτή την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους που συνήθως είναι κλειστοί για το κοινό. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές, δίνοντας συγχρόνως στις τοπικές κοινότητες τη δυνατότητα να αντλήσουν οφέλη μέσω της αύξησης του τουρισμού.»

Η κ. Gabriella Battaini-Dragoni, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Η επιτυχία των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς οφείλεται στον ενστερνισμό τους, σε τοπικό επίπεδο, από τις δημοτικές και περιφερειακές κοινότητες. Κάθε χρόνο οι τοπικές κοινωνίες ολόκληρης της Ευρώπης γίνονται μέλη μιας “πολιτιστικής οικογένειας” και γιορτάζουν την απίστευτα πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.»

 

Ιστορικό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγκαινιάστηκαν το 1985, διεξάγονται από το 1999 ως κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι 50 χώρες που έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή μορφωτική σύμβαση συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια των μηνιαίων εορτασμών αναδεικνύουν τις τοπικές δεξιότητες και παραδόσεις, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, και συγχρόνως επιδιώκουν να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

 

 

 

Αναλυτικός οδηγός για κάθε χώρα

 

http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/ehd/National_Events/map_en.asp

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCosmote: αυξημένη χρήση υπηρεσιών Internet και data και φέτος το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΥδρογονάνθρακες: υποχρεωτικός γάμος και προσφορά για το κοίτασμα στο Κατάκολο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ