Αρχική Ειδήσεις Τα ιχθυοτροφεία ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των ψαριών

Τα ιχθυοτροφεία ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη των ψαριών

0
Διαφήμιση

Η εκτροφή ψαριών σε δεξαμενές νερού φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ψαριών αφού επηρεάζει θετικά τη νοημοσύνη τους. Σύμφωνα με ειδικούς, το βασικό πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι η μετέπειτα τύχη των ψαριών. Τα ψάρια που αφήνονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, έχουν συνηθίσει τη ζωή στις δεξαμενές νερού και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν έξω από αυτές.

Η εκτροφή νεαρών σολομών μέσα σε δεξαμενές νερού με βότσαλα, μικρά βράχια και τεχνητά φυτά βοήθησε σημαντικά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των ψαριών. Τα ψάρια αντιδρούσαν φυσιολογικά όταν αφήνονταν ελεύθερα στον ωκεανό και προσαρμόζονταν ευκολότερα στη νέα τους ζωή.

Τα ιχθυοτροφεία εκτρέφουν σολομό, μπακαλιάρο, πέστροφα και άλλα είδη ψαριού τα οποία και αφήνουν ελεύθερα στη συνέχεια, σε μέρη όπου το συγκεκριμένο είδος απειλείται. Έτσι, το είδος διατηρείται, πολλαπλασιάζεται και προστατεύεται.

Οι ερευνητές διακόσμησαν το εσωτερικό των δεξαμενών με βράχια και φυτά έτσι ώστε να θυμίζουν φυσικό οικοσύστημα. Μάλιστα, μετακινούσαν τα αντικείμενα μια φορά την εβδομάδα. Έτσι, τα ψάρια δε θα συνήθιζαν στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον. Μετά από 8 εβδομάδες, οι ερευνητές έβαλαν τα ψάρια μέσα σε έναν λαβύρινθο και αποδείχτηκε ότι κατάφεραν να βρουν την έξοδο πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από προηγούμενες φορές.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο των ψαριών και παρατήρησαν την έντονη εμφάνιση ενός γονιδίου σχετικού με την εκπαίδευση και τη μνήμη. Είναι ολοφάνερο ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους είχε ενισχυθεί.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com 

Διαφήμιση