Αρχική Περιβάλλον Aγελάδες, πρόβατα και βουβάλια στην καταπολέμηση της…απερήμωσης της γης!

Aγελάδες, πρόβατα και βουβάλια στην καταπολέμηση της…απερήμωσης της γης!

0
Διαφήμιση

Θα μπορούσαν οι αγελάδες και τα πρόβατα να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αγροτικής φτώχειας;
Η γεωργία είναι καταστροφική για την γη και η κτηνοτροφία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, της απερήμωσης και της αγροτικής φτώχειας.

Η χρήση των ζώων ως εργαλείο για την αποκατάσταση της γης χλευάστηκε από τους επιστήμονες, διασύρθηκε και από τους χορτοφάγους και από αυτούς που κατηγορούν τις αγελάδες για την κλιματική αλλαγή. Αποτελεί, δε, σημείο ανάφλεξης των συζητήσεων για την προστασία της γης στην Αμερικανική Δύση.

Μετατρέποντας τις ερήμους σε …οάσεις.

Αλλά, από τότε που ο Allan Savory, ανέπτυξε το πρόγραμμα του της ολιστικής διαχείρισης και κέρδισε το 2010, το Buckminster Fuller Challenge για την έρευνα του, με θέμα, «Σημαντικές δυνατότητες για την επίλυση ενός από τα πιο πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας”, τα πράγματα άλλαξαν.
Και πριν ακόμη από αυτό, κυβερνητικοί οργανισμοί, όπως η USAID και μεγάλες οργανώσεις, όπως η Nature Conservancy που συνεργάστηκαν με το Savory Institute σε ένα διεθνές πρόγραμμα είδαν χειροπιαστά τα αποτελέσματα στο άγονο έδαφος. Και, σε μια εποχή όπου ένα απλό βίντεο κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ανωνυμία και αναγνωρισιμότητα, πριν το βίντεο του Savory απαντήσει για το πώς μπορεί να πρασινίσει η έρημος, πέταξε στο Διαδίκτυο με 2 εκατομμύρια χτυπήματα!

Στο τέλος του Ιουνίου, έγινε στο BouIder του Κολοράντο το πρώτο Διεθνές Συνέδριο του Savory Institute για το μετασχηματισμό των τοπίων και τις παγκόσμιες επιπτώσεις.

Σε αυτή την διήμερη εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν 300 κτηνοτρόφοι, επιστήμονες και επενδυτές από όλο τον κόσμο, υποστηρίχθηκε ότι η ολιστική διαχείριση που προτείνουν -έχει μετατραπεί πια σε παγκόσμιο κίνημα- είναι το όχημα για την αντιμετώπιση των φαινομενικά δυσεπίλυτων προβλημάτων της αλλαγής του κλίματος, της απερήμωσης και της αγροτικής φτώχειας.

Η λογική είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ολιστικής προγραμματισμένης βόσκησης ώστε να αναβιώσουν τα λιβάδια του κόσμου! Στα λιβάδια περιλαμβάνονται και οι σαβάνες, και οι  στέπες που αντιπροσωπεύουν το 40% της επιφάνειας της γης παγκοσμίως. Μεγάλο μέρος αυτής της γης τείνει να ερημοποιηθεί ή να χάσει την ικανότητα να διατηρεί τη ζωή. Περισσότερο από 10 εκατομμύρια εκτάρια παραγωγικής γης υποκύπτουν κάθε χρόνο στην ερημοποίηση. 

Επιμέλεια: Έλενα Ριζεάκου

Πηγή: guardian.co.uk

Διαφήμιση