Αρχική Ειδήσεις Συνάντηση Χατζηδάκη-Περιφερειαρχών για νέο ΕΣΠΑ και επιχειρηματικότητα

Συνάντηση Χατζηδάκη-Περιφερειαρχών για νέο ΕΣΠΑ και επιχειρηματικότητα

0
Διαφήμιση

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχαν χθες οι 13 Περιφερειάρχες στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κατ’αρχήν στην προετοιμασία για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παράλληλα συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η πάταξη του παραεμπορίου, οι έλεγχοι των λαϊκών αγορών και ο καθορισμός του ωραρίου των Κυριακών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός συμφωνήθηκε και οι 13 Περιφερειάρχες να έχουν ενεργότερο ρόλο στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία. «Συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αρχίσει να κινείται η αγορά και να έρθουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι ο κοινός μας εχθρός και μαζί θα τον πολεμήσουμε. Οι 13 Περιφερειάρχες είμαστε εδώ έτοιμοι να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, αρκεί η Κυβέρνηση να μας λύσει τα χέρια. Το ζητάμε διαρκώς, γιατί εμείς φέρνουμε αποτελέσματα.

Και θέλω να πω και κάτι άλλο. Εμείς, και οι 13 Περιφέρειες εφαρμόζουμε μια επιθετική πολιτική στο απερχόμενο ΕΣΠΑ δηλαδή το πακέτο ’07-’13. Γιατί αν μέχρι το τέλος του ’13 δεν πιάσουμε και τους μνημονιακούς και τους ουσιαστικούς στόχους, τότε θα έχουμε προβλήματα στο νέο ΣΕΣ που αρχίζει, το νέο δηλαδή ΕΣΠΑ για να καταλαβαίνει ο κόσμος, τα κοινοτικά κονδύλια 2014-2020. Δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπου με τραγελαφικές καταστάσεις, με μια σειρά από αλλαγές Κυβερνήσεων μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να πέσουμε στον γκρεμό, απεναντίας θα συνεργαστούμε και συνεργαζόμαστε ήδη με το Υπουργείο Ανάπτυξης … Εδώ πρέπει να γίνουν έργα και τα έργα είναι μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και με τη βοήθεια της κεντρικής Διοίκησης όλων των Υπουργείων. Μην κοιτάτε εδώ που λέμε σωστά λόγια, υπάρχουν κι άλλα Υπουργεία, από τα οποία έχουμε πάρα πολλά παράπονα και γι’ αυτό ζητήσαμε τη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, για να του ξεκαθαρίσουμε ένα προς ένα όλα τα Υπουργεία, γιατί η απορροφητικότητα είναι κοινό μας σημείο. Δεν υπάρχει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί.
Αυτή είναι η κατάσταση και επίσης αυτό το οποίο κλείνοντας θέλω να πω είναι ότι το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να χτυπήσει την γραφειοκρατία και όσο το δυνατό να φέρει καλύτερα αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Μας αρέσει δεν μας αρέσει, πρέπει όλοι να το πάρουμε χαμπάρι ότι ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες, δεν γίνεται. Επομένως εμείς ως Κυβέρνηση πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και εκείνοι πρέπει πράγματι να την κάνουν. Αυτό είναι το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό είναι το διοικητικό μοντέλο της χώρας.

Μιλήσαμε λοιπόν για μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Το θέμα του Νόμου 3982 για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας και τα τεχνικά επαγγέλματα: θέλουμε προτού περάσουμε στην επόμενη φάση της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων, να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε αυτό το μέτωπο και μιλήσαμε για την ανάγκη οι Υπηρεσίες των Περιφερειών να εναρμονιστούν προς το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Παράδειγμα, προβλέπεται η άπρακτη προθεσμία σε περίπτωση που μια Υπηρεσία δεν έχει απαντήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση μιας επιχείρησης. Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό σε κάποιους υπαλλήλους και συμφωνήσαμε να υπάρξει ειδική συνάντηση και γι’ αυτό το θέμα και για άλλα θέματα που αφορούν στο Νόμο 3982, με τους Γενικούς Διευθυντές των Περιφερειών, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
Μιλήσαμε για το θέμα του παραεμπορίου, που επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλη την Ελλάδα. Και εδώ το κλειδί είναι να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του Συντονιστή σε κάθε Περιφέρεια, ενός ανθρώπου που να “πονάει” για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, έτσι ώστε να έχουμε κι εδώ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα.
Κάποιες Περιφέρειες είναι πιο μπροστά από κάποιες άλλες στο συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο, ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες γι’ αυτούς που είναι πίσω. Πρέπει κι εκείνοι να προχωρήσουν και να κάνουν ό,τι έκαναν οι υπόλοιπες Περιφέρειες.

Μιλήσαμε για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, όπου απαιτείται απόφαση του τοπικού Αντιπεριφερειάρχη σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μέσα σε τρεις μήνες. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί. Κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα κάνει αυτό το οποίο νομίζει. Η Κυβέρνηση έχει τις απόψεις της, το Υπουργείο έχει τις απόψεις του, έχουμε δείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα αποφασίσει με βάση αυτό που θεωρεί τοπικό συμφέρον. Συμφέρον όχι μόνο μιας επαγγελματικής ομάδας, συμφέρον του τόπου.

Και μιλήσαμε φυσικά και για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ στο οποίο θέλουμε οι Περιφέρειες να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο και πιο μεγάλο μερίδιο. Θέλουμε να μην είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα ΕΣΠΑ με καινοτομίες, με προστιθέμενη αξία και πραγματικά έντονη περιφερειακή διάσταση, με πολυταμειακά προγράμματα για τις Περιφέρειες.

Νομίζω πως σε γενικές γραμμές είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τις Περιφέρειες και για το θέμα του ΕΣΠΑ και συνολικότερα και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Άλλωστε βρισκόμαστε κάθε ένα – δυο μήνες, θα βρεθούμε πριν το τέλος Αυγούστου και πάλι για το θέμα του ΕΣΠΑ γιατί η Κυβέρνηση θα υποβάλλει τις τελικές της προτάσεις ως προς το ευρύτερο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Θα ξαναβρεθούμε λοιπόν για να ξανασυζητήσουμε. Θέλουμε οι Περιφέρειες να αισθάνονται το Υπουργείο Ανάπτυξης σύμμαχό τους στη δύσκολη προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε να περάσουμε από τη σημερινή κατάσταση της ύφεσης και της κρίσης, σε μια πιο αισιόδοξη πραγματικότητα».

Διαφήμιση