Αρχική Ενέργεια ΛΑΓΗΕ: Πρόβλεψη για υποχώρηση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ

ΛΑΓΗΕ: Πρόβλεψη για υποχώρηση στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ

0
table laghe
Διαφήμιση

Σε έντονα καθοδική πορεία την επόμενη διετία «βλέπει» το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στο μηνιαίο δελτίο για τον περασμένο Ιούλιο, με βάση τις επιπτώσεις από την αύξηση του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

 Συνεκτιμώντας τα τελευταία στοιχεία της αγοράς ΑΠΕ, ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει ότι, με το ξεκίνημα της εφαρμογής των μέτρων, το έλλειμμα παρουσίασε τον Ιούλιο μικρή υποχώρηση στα 459 εκατ. ευρώ από 512,5 εκατ ευρώ που διαμορφώθηκε για τον Ιούνιο. Μέχρι το έλος του έτους, η εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ περιορίζει το έλλειμμα στα 444,87 εκατ. ευρώ (617,1 πριν από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ), ενώ για το τέλος 2014 εκτιμά ότι η μείωση θα φτάσει τα 497 εκατ. ευρώ στα 661,50 (έναντι 1,157 εκατ. ευρώ χωρίς τα μέτρα). Σημειώνεται πως ο λειτουργός δεν έχει συνεκτιμήσει τις απώλειες που θα προκύψουν στον ειδικό λογαριασμό μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, αφού εισέρρεε εκεί περίπου το 25% του τέλος υπέρ ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ, τον Ιούλιο το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος από τις ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφτανε τα 4.359 MW. Από αυτά, 2.027 αφορούσαν τα επαγγελματικά ΦωτοΒολταϊκά, τα 364 MW τα Φ/Β στις στέγες, τα 1507 τα Αιολικά, τα 218 τα Μικρά ΥδροΗλεκτρικά, τα 48 MW τη βιομάζα, τα 90 σε ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης) και τα 110 σε καταναμόμενα ΣΗΘΥΑ.

table laghe

Διαφήμιση