Αρχική Ειδήσεις Προίκα με εντολή Σαμαρά για το ενεργειακό της Κρήτης

Προίκα με εντολή Σαμαρά για το ενεργειακό της Κρήτης

0
kritiener
Διαφήμιση

kritiener

Η Κρήτη αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και με εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως εξασφαλίζει … προίκα από το ΕΣΠΑ για επενδύσεις μαμούθ στην ενέργεια. Η Κρήτη αναμένεται να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και ο κυρίαρχος ρόλος της στο ενεργειακό πλάνο της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο αρχικό σχέδιο για τη διαχείριση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ 2.

Στο πλαίσιο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, για τις δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, υπήρξε παρέμβαση από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να … τρέξει ο σχεδιασμός και να πάρει “χαρτί” προτεραιότητας.

Εξάλλου, την ώρα που οι συζητήσεις για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Poseidon μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν σημείο αναφοράς στην επόμενη προγραμματική περίοδο με το νησί να έχει το ρόλο του … μπαλαντέρ στις εξελίξεις, ανάλογα με τις επενδύσεις που θα προωθηθούν.

Στο μεταξύ, με ταχύτερους ρυθμούς θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Το έργο, που είναι υπό συζήτηση την τελευταία 25ετία, θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα 5-6 χρόνια. Τον Οκτώβριο θα κατατεθούν οι προσφορές για τις Κυκλάδες, έργο το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε μία διετία.

Βέβαια, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και παράλληλα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

πηγή:prismanews.gr

Διαφήμιση