Αρχική Διάστημα Περσείδες πάνω από την Ελλάδα!

Περσείδες πάνω από την Ελλάδα!

0
Διαφήμιση

Βροχή αστεριών απόψε πάνω από το δυτικό ημισφαίριο!

Μέχρι και 100 “πεφταστέρια” την ώρα θα φωτίσουν (το καθένα για λίγες στιγμές) τη νύχτα μας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα “πεφταστέρια” (Περσείδες) δεν είναι αστέρια.

Είναι απλά η “ουρά” (= πάγος, σκόνη και μικρά πετρώδη σωμάτια) του κομήτη Swift-Tuttle’s* που ο ηλιακός άνεμος “παρασέρνει” προς το μέρος μας, κάθε 133 χρόνια που συμπληρώνεται η τροχιά του κομήτη (γύρω από τον ήλιο).

Καθώς το αστρικό υλικό εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης με πολύ υψηλή ταχύτητα (60 χιλιόμετρα / δευτερόλεπτο!), αναφλέγεται -τα μεγαλύτερα σωμάτιά του δημιουργούν “μετεωρίτες”, ενώ τα μικρότερα “βολίδες”.

Συνήθως στο μέγιστο της “βροχής” πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Φυσικά το πόσα από αυτά τα μετέωρα γίνονται ορατά εξαρτάται από την “φωτεινή μόλυνση” δηλαδή το διάχυτο φως που υπάρχει τοπικά. Σε αστικές περιοχές γίνεται προφανώς δυσκολότερο να διακριθούν τα αμυδρότερα από τα μετέωρα.

Οπως εξηγεί ο Gary Boyle, πρόεδρος του Royal Astronomical Society of Canada, «κάθε λαμπερή τροχιά που βλέπουμε στον ουρανό προκαλείται από την ανάφλεξη ενός αστρικού υλικού του οποίου το μέγεθος μπορεί να μην ξεπερνά αυτό της φακής».

Το όνομα Περσείδες οφείλεται στο ότι το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Στις Ρωμαιοκαθολικές χώρες, όμως, τις ονομάζουν και «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.

Παρατηρήσεις των Περσείδων έχουν καταγραφεί εδώ και περίπου 20 αιώνες -η αρχαιότερη στην Άπω Ανατολή.

Διαφήμιση