Αρχική Ειδήσεις Επιτάχυνση του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”- 200εκ. ευρώ άμεσα για την ενίσχυση...

Επιτάχυνση του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”- 200εκ. ευρώ άμεσα για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου

0
Διαφήμιση

Την επιτάχυνση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» αποφάσισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης σε σύσκεψη για τον κλάδο ενέργειας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου και για το λόγο αυτό προωθείται  επιτροπή για την άμεση διάχυση των 200 εκατ ευρώ το ταχύτερο δυνατό στην αγορά για ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου.

Σε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγινε οριζόντια συζήτηση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για θέματα ΕΣΠΑ. «Στην παρούσα περίοδο με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι από το ΥΠΕΚΑ γίνονται κινήσεις για απένταξη μη ώριμων έργων» αλλά διαπιστώθηκε ότι τα έργα αυτά θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει το 2014.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» αποφασίστηκε να γίνει ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων η οποία «θα δει πως είναι δυνατό στο πλαίσιο του προγράμματος να πέσουν αμέσως λεφτά στην αγορά». Αυτό συμβαίνει και τώρα αλλά «είναι χρήσιμο για τα νοικοκυριά» σημαντικό για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον κατασκευαστικό κλάδο να πάει πιο γρήγορα.

Για  την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών  ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Ερμής το οποίο προχωρά για τη διασύνδεση των Κυκλάδων.  «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Θα υπάρχει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά συμφωνήσαμε για να περιορίσουμε το  κόστος για τον φορολογούμενο να γίνει με την μορφή ΣΔΙΤ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.  

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι  το πρώτο ζήτημα που έχει σημασία είναι «το περιβάλλον να γίνει αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Σε αυτή τη κατεύθυνση προωθούμε να κάνουμε πράξη την περιβαλλοντική αδειοδοτική μεταρρύθμιση. Να προσαρμοστούμε στις καλύτερες εμπειρίες ανά την ΕΕ ώστε όλες οι εταιρείες να προχωρούν την αδειοδότηση με διαφάνεια. Από τις 23.000 άδειες που έβγαιναν στη χώρα το 2011 να σπάσουν σε λιγότερες από 2.000, στις απολύτως απαραίτητες. Βοηθά και η εμπειρία της Παγκόσμιας Τράπεζας», ανέφερε.

Το δεύτερο ζήτημα  σύμφωνα με τον υπουργό  ήταν  το Εξοικονομώ κατ οίκον που μπορεί – όπως ανέφερε –  να ρίξει στην αγορά στον κλάδο οικοδομής πάνω από 200 εκατ ευρώ. «Έχουμε πάνω από 40.000 αιτήσεις» με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. «Ενώνουμε τις δυνάμεις στα 2 υπουργεία για να πέσουν στην αγορά».

Τρίτο ζήτημα η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών «συζητείται εδώ και 25 περίπου χρόνια» ανέφερε.  Είναι της τάξης των 750 – 800 εκατ ευρώ . Ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης μελετών και μπορεί να  γίνει πράξη τα επόμενα 5 – 6 χρόνια.

Εκτός από την ένταξη στο ΠΔΕ να διερευνηθεί και χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αν μειώσουμε ή μηδενίσουμε το κόστος παραγωγής το καλώδιο μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 3 – 4 χρόνια.

Την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και ελπίζουμε μέσα σε δύο χρόνια από σήμερα να έχει υλοποιηθεί.

Διαφήμιση