Αρχική Καταστροφές 20 αυγούστου: η ημέρα που ξεπεράσαμε τα όρια του πλανήτη

20 αυγούστου: η ημέρα που ξεπεράσαμε τα όρια του πλανήτη

0
Διαφήμιση

Έρχεται μια μέρα που ο καθένας ξεπερνά κάποιο όριο που δεν πρέπει να περάσει. Και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακόμα και καθυστερημένα, υπάρχει πάντα ένα τίμημα προς πληρωμή. Κι αν δε το έχετε νιώσει ποτέ, ξανασκεφτείτε το… Γιατί, όλοι μαζί, μόλις ξεπεράσαμε τα όρια της σχέσης μας με τη Γη.

Και δεν πρόκειται για ποιητική μεταφορά, αλλά για μετρίσιμα στοιχεία. Εχθές, 20 Αυγούστου και σύμφωνα με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Global Footprint Network, ήταν η Ημέρα Υπέρβασης Πόρων της Γης. Αυτό σημαίνει, ότι εχθές και σε 8 μόλις μήνες, ο άνθρωπός εξάντλησε τους πόρους που υπολογιστικά δικαιούται να καταναλώνει ανά έτος από τη Γη, δηλαδή τις πόρους που ο πλανήτης μπορεί να διαθέτει ανά έτος, χωρίς να απομυζείται και τα απόβλητα που μπορεί να απορροφά χωρίς να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.

Από σήμερα και μετά, σημειώνουμε υπερεξάντληση των φυσικών πόρων και επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με περίσσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το Global Footprint Network, το 1961, η ανθρωπότητα χρησιμοποιούσε, ετησίως, μόνο τα δύο τρίτα των διαθέσιμων φυσικών πόρων της Γης. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο ρυθμός κατανάλωσης άρχισαν να αυξάνονται. 

Το 1986, οι πόροι της Γης εξαντλήθηκαν την 31η Δεκεμβρίου και από τότε, η Ημέρα Υπέρβασης (των πόρων) της Γης πέφτει όλο και νωρίτερα.

Στο παρόν στάδιο, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το ισοδύναμο των ετήσιων πόρων ενάμιση πλανήτη για να μας συντηρεί και οι υπεύθυνοι της οργάνωσης εκτιμούν ότι, αν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050, θα χρειαζόμαστε παραγωγή ίση με εκείνη δύο πλανητών.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θεωρούνται από το Global Footprint Network ως δύο από τις χώρες που είναι υπεύθυνες στον μεγαλύτερο βαθμό για την εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών, θα σπαταλούσε, ετησίως, τους φυσικούς πόρους που παράγονται από τέσσερις πλανήτες στο ίδιο διάστημα.

Αλλά και άλλες μικρότερες χώρες δεν τα πάνε πολύ καλύτερα. Τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων ζουν σε χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερα από όσα μπορούν να τους προσφέρουν και να αναππληρώσουν τα δικά τους φυσικά συστήματα, σε ένα χρόνο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Footprint Network, καταναλώνουμε 3,1 φορές όσα μπορεί να παράξει η χώρα μας.

Τα 4/5 του πλανήτη ζουν σε χώρες που χρησιμοποιούν περισσότερα από όσα μπορούν να προσφέρουν τα τοπικά φυσικά συστήματα, σε ένα χρόνο. “Βρισκόμαστε στο κόκκινο και φλερτάρουμε με την οικολογική χρεοκοπία. Αν το επιλέξουν, οι κυβερνήσεις μπορούν να τυπώσουν περισσότερο χρήμα, αλλά δεν μπορούν να τυπώσουν περισσότερο πλανήτη. Η οικολογική υπέρβαση θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών”, δήλωσε στη Daily Mail ο Andrew Simms, από τους εμπνευστές της ιδέας για την Ημέρα Υπέρβασης (των πόρων) της Γης.

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης είναι μια ιδέα που αναπτύχθηκε αρχικά, από το βρετανικό think tank New Economics Foundation για μία πρόχειρη εκτίμηση, είναι – κατά το Global Footprint Network – όσο πιο κοντά μπορεί να φτάσει η επιστήμη στη μέτρηση του χάσματος μεταξύ της ζήτησής μας για οικολογικούς πόρους και των ποσοτήτων που μπορεί να προσφέρει η Γη.

Επιμέλεια: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγές: footprintnetwork.org, news.pathfinder.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here