Αρχική Ειδήσεις Βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα δίκτυα αστικών συγκοινωνιών

Βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα δίκτυα αστικών συγκοινωνιών

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, οι τακτικές που βοηθούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αστικών συγκοινωνιών θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν γύρω στα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και το έτος 2050.

 Η αναφορά φέρει τον τίτλο Μια ιστορία ανανεωμένων πόλεων και συγκεντρώνει παραδείγματα 30 πόλεων του πλανήτη ώστε να δείξει πώς θα βελτιωθεί η ενεργειακή κατανάλωση μέσω του καλύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού και της καλύτερης οργάνωσης των μετακινήσεων. Πέρα από τα εμφανή πλεονεκτήματά της, η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην υψηλής ποιότητας ζωή.    

Μάλιστα, η αναφορά δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη εποχή όπου πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις που πλήττονται από κυκλοφοριακή συμφόρηση που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα καύσιμα και χαμένο χρόνο.   

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, Maria van der Hoeven, τα μέτρα αυτά έπρεπε να ληφθούν όχι μόνο για την ασφάλεια της ενέργειας αλλά και για τη μετρίαση των πολυάριθμων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στην αναφορά παρουσιάζονται τρεις μελέτες περίπτωσης: το Βελιγράδι, η Σεούλ και η Νέα Υόρκη που έχουν ήδη βελτιώσει το δίκτυο συγκοινωνιών τους. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι κατά τους πρώτους 6 μήνες λειτουργίας του νέου σιδηροδρομικού δικτύου το Βελιγράδι τριπλασίασε τον αριθμό των επιβατών. Όταν η Σεούλ απέσυρε την τακτική που επιβράβευε όσους οδηγούς λεωφορείων μετέφεραν παραπάνω άτομα απ’ ότι έπρεπε, αυξήθηκαν η ταχύτητα του λεωφορείου και η ασφάλεια των επιβατών. Και η Νέα Υόρκη μείωσε κατά 11 λεπτά τον χρόνο μετακινήσεων μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας των λεωφορείων express.   

Απόδοση: Σταυρούλα Βέρδα

ΠΗΓΗ: iea.org 

Διαφήμιση