Αρχική Περιβάλλον Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπιστεί

0
Διαφήμιση

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες βάσει πρόσφατων ερευνών. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Με την καύση δέντρων και σοδειών σε συνδυασμό με τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (μέθοδος CCS). Για τις αναλύσεις αυτές δείχνουν να ανησυχούν ειδικοί που εφιστούν προσοχή στις κλιματικές αλλαγές που έχουν προκύψει από τη μείωση των δασών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Chalmers στη Σουηδία, η βιοενέργεια και η μέθοδος CCS αποτελούν τις πιο αποδοτικές, από πλευράς κόστους, λύσεις στην αντιμετώπιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής, Christian Azar, υποστηρίζει ότι θα βοηθούσαν στην πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και αν εκείνη ξεπερνούσε τους 2°C – όριο που οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να αποφεύγουν. Ακόμα, προσθέτει ότι η επιτυχής αντιμετώπιση απαιτεί όχι μόνο το συνδυασμό της βιοενέργειας και της μεθόδου CCS αλλά και τεράστιες ποσότητες μη ανανεώσιμης ή πυρηνικής ενέργειας έτσι ώστε οι εκπομπές να μειωθούν στο μέγιστο βαθμό. 

Ο δρ Vivian Scott από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που δε συμμετείχε στην έρευνα, υποστήριξε ότι το πόρισμα της έρευνας ήταν ορθό. Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής που θα μπορούσε να σαμποτάρει όλη την έρευνα με το πέρασμα του χρόνου. Υποστήριξε, ακόμα, ότι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο μέγιστο βαθμό είναι μια τεράστια πρόκληση, δεδομένων των μέχρι τώρα προσπαθειών. 

Απόδοση: Σταυρούλα Βέρδα

 ΠΗΓΗ: guardian.co.uk

 

Διαφήμιση