Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Τέλος για ΑΠΕ: αντιδράσεις για την αύξηση από διαφορετικές κατευθύνσεις

Τέλος για ΑΠΕ: αντιδράσεις για την αύξηση από διαφορετικές κατευθύνσεις

0
Διαφήμιση

Μια τετραετία αδράνειας και κακών κυβερνητικών χειρισμών οδήγησε στην αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Όπως αναφέρει η Ένωση, «η νέα αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που ανακοινώθηκε, κατέστη, δυστυχώς, απολύτως αναγκαία και αναπόφευκτη εξαιτίας των απίθανων καθυστερήσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην επίλυση των βασικών προβλημάτων και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού συνολικά, όσο και στον μηχανισμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και της συμπαραγωγής», αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η Ένωση επισημαίνει ακόμη ότι από τα τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ανανεώσιμες πηγές μόνο το 40 % αξιοποιείται πράγματι υπέρ τους ενώ τα υπόλοιπα επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. Τονίζει τέλος ότι και η τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ «ουσιαστικά «αγοράζει» και πάλι χρόνο στο ΥΠΕΚΑ και του δίνει την ευκαιρία, ώστε αυτό να επιλύσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και των Α.Π.Ε., αποβαίνουν σε βάρος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε. και συνεπώς και της ανάπτυξης των Α.Π.Ε., που αποτελούν μια από τις ελάχιστες ελπίδες της εθνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος», στην ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται, ωστόσο, μια διαφορετική άποψη. «Για μια ακόμα φορά οι λανθασμένοι χειρισμοί των ιθυνόντων και η «ανάγκη»/μόδα/ιδεολογία των οικολογικών οργανώσεων, να καταστήσουν -με τον στανιό- την πράσινη ενέργεια βασικό πυρήνα στην ηλεκτροπαραγωγή, ματοκυλίζονται στους καταναλωτές που εξαναγκάζονται να πληρώσουν το μάρμαρο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το «κατηγορώ» συνεχίζεται με τη διαπίστωση ότι «δυστυχώς, σε τούτη τη χώρα οι ουτοπίες κάποιων οργανώσεων -από τη μια- και τα συμφέροντα των ιδιωτών -από την άλλη- στάθηκαν αρκετές φορές μέχρι στιγμής αιτία των δεινών που βιώνουμε».

Το σωματείο αναφέρει επίσης ότι ενώ η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι οι αυξήσεις γίνονται από τη ΔΕΗ, η αλήθεια είναι ότι τις αυξήσεις για μια ακόμα φορά τις «φορτώνεται» στις πλάτες της η Επιχείρηση, την οποία αναγκάζουν να λειτουργήσει ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here