Αρχική Ειδήσεις Σύγχρονη …εφεύρεση ο πόλεμος

Σύγχρονη …εφεύρεση ο πόλεμος

0
Διαφήμιση

Η βία στις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες δημιουργήθηκε από προσωπικές συγκρούσεις και όχι από μεγάλης κλίμακας μάχες. Αυτό υποστηρίζουν Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Abo Academy της Φινλανδίας σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως ο πόλεμος δεν είναι ένα έμφυτο μέρος της ανθρώπινης φύσης, αλλά μάλλον μια συμπεριφορά που ο άνθρωπος υιοθέτησε πολύ αργότερα…

Ο Patrik Soderberg, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: “Τα ερωτήματα αυτής της έρευνας, εξετάζουν την ιδέα ότι ο πόλεμος ήταν πάντα παρών στο προγονικό παρελθόν μας. Το αποτέλεσμα παρουσιάζει μια άλλη εικόνα, από την οποία προκύπτει ότι οι καυγάδες και η επιθετικότητα αφορούσαν κυρίως, διαπροσωπικούς λόγους, αντί για πάλη ομάδων που αγωνίζονταν η μια ενάντια στην άλλη.. “

Κίνητρα για σκοτωμούς

Η ερευνητική ομάδα με βάση τα ευρήματα από μελέτες του τελευταίου αιώνα σε απομονωμένες φυλές από όλο τον κόσμο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τότε που οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε ένα μέρος ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο κυρίαρχος μέχρι και σήμερα.

“Μιλάμε για το είδος των κοινωνιών που δεν στηρίζονται στη γεωργία ή στα κατοικίδια ζώα – είναι πρωτόγονες κοινωνίες”, εξηγεί ο κ. Σόντερμπεργκ. Αν υποθέτουμε ότι οι άνθρωποι ζούσαν σε αυτό το είδος της κοινωνίας, εδώ και12.000 χρόνια πριν, τότε, αυτό το είδος των κοινωνιών αποτελεί περίπου το 90% της εξελικτικής μας πορείας».

Χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες φυλές ως μια αναλογία για τις προηγούμενες κοινωνίες, οι ερευνητές εξέτασαν τεκμηριωμένες περιπτώσεις βίαιων θανάτων. Βρήκαν 148 τέτοιους θανάτους, αλλά πολύ λίγοι είχαν προκληθεί από πολέμους. “Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά θανατηφόρου επίθεσης ήταν αυτό που λέμε ανθρωποκτονίες, λίγα ήταν για διαφορές γης και μόνο η μειοψηφία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα πολέμου”, τόνισε ο κ. Soderberg.

Οι επιστήμονες εξέτασαν σύγχρονες κοινωνίες κυνηγών τροφοσυλλεκτών για να ανιχνεύσουν την ιστορία του πολέμου

Πάνω από το ήμισυ των γεγονότων αυτών διαπράχθηκαν από μοναχικά άτομα και μόνο στο 85% των περιπτώσεων, τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας κοινωνίας.

Οι περισσότερες από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν από προσωπικά κίνητρα, όπως οικογενειακές βεντέτες ή μοιχεία. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι οι σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι το τέλειο μοντέλο για τις αρχαίες κοινωνίες, αλλά οι ομοιότητες ήταν σημαντικές και δίνουν μια εικόνα για το παρελθόν μας.

Ο κ. Soderberg, υποστηρίζει ότι αυτή η έρευνα αμφισβητεί την ιδέα ότι ο πόλεμος είναι προεπιλογή στην ανθρώπινη φύση, και ότι δεν αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην εξέλιξη του ανθρώπου. Αντ ‘αυτού, ο ίδιος πιστεύει ότι η ιδέα του πολέμου μπορεί να έχει αναπτυχθεί πολύ αργότερα.

Πηγή: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23340252

Διαφήμιση