Αρχική Ειδήσεις Μηχάνημα μετατρέπει τον ιδρώτα …σε νερό

Μηχάνημα μετατρέπει τον ιδρώτα …σε νερό

0
Διαφήμιση

Μηχανή …εξόρυξης ιδρώτα ανέπτυξαν οι Σουηδοί για να προωθήσουν την εκστρατεία της Unicef ​​στη χώρα τους. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που παίρνει τον ιδρώτα από τα ρούχα και μετατρέπει την υγρασία που έχει μείνει πάνω στο ιδρωμένο μπλουζάκι σε πόσιμο νερό.

Η συσκευή αυτή, γυρίζει και θερμαίνει το υλικό για την απομάκρυνση του ιδρώτα, ενώ στη συνέχεια περνά τον ατμό μέσα από μια ειδική μεμβράνη ειδικά σχεδιασμένη να αφήσει να περνάνε μόνο τα μόρια του νερού. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή …της μεθόδου, στο Γκέτεμποργκ, πάνω από 1000 άτομα έχουν «ξεδιψάσει με τον ιδρώτα του άλλου».

Επισημαίνουν δε, ότι το νερό είναι καθαρότερο από το τοπικό νερό της βρύσης. Η παράξενη αυτή δημιουργία, έγινε στα πλαίσια προώθησης μιας εκστρατείας με αφορμή το γεγονός ότι 780 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Andreas Hammar, που είναι γνωστός από τις εμφανίσεις του στην Σουηδική Τηλεόραση σε σώου τεχνολογίας Mekatronik.

Μιλώντας για το επίτευγμα του στο BBC, είπε μεταξύ άλλων ότι το κρίσιμο μέρος της μηχανής του ιδρώτα είναι ένα νέο στοιχείο καθαρισμού του νερού που αναπτύχθηκε από την εταιρεία, HVR σε συνεργασία με το Σουηδικό Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται απόσταξη μεμβράνης.

Η ποσότητα του νερού που παράγει, τόνισε ο μηχανικός Hammar, εξαρτάται από το πόσο ιδρωμένο είναι το άτομο, αλλά το T-shirt ενός ατόμου συνήθως παράγει 10ml, περίπου μια γουλιά.”

Ο Mattias Ronge, διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Deportivo, με έδρα τη Στοκχόλμη – που διοργάνωσε την εκδήλωση, υποστήριξε ότι η…ιδρωτομηχανή βοήθησε μεν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη Unicef, αλλά στην πραγματικότητα, η μέθοδος έχει τα όριά της.«Οι άνθρωποι δεν παράγουν τελικά τόσο πολύ ιδρώτα, όπως ελπίζαμε, παραδέχτηκε ο κ. Ronge. Και πρόσθεσε: «Τώρα που ο καιρός στο Γκέτεμποργκ είναι χάλια, έχουμε εγκαταστήσει ποδήλατα άσκησης, παράλληλα με τη μηχανή και τους εθελοντές να κάνουν …πετάλι σαν τρελλοί. Αλλά, ακόμα κι έτσι, η ζήτηση για ιδρώτα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και το μηχάνημα δεν πρόκειται ποτέ να είναι μαζικής παραγωγής.»

Και κατέληξε χωρίς να μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του: «Υπάρχουν, τελικά, καλύτερες λύσεις εκεί έξω, όπως τα χάπια καθαρισμού του νερού.”

 

Διαφήμιση