Αρχική Ανακύκλωση Οι καφέ κάδοι της κομποστοποίησης ήρθαν και στην Αθήνα με 20 χρόνια...

Οι καφέ κάδοι της κομποστοποίησης ήρθαν και στην Αθήνα με 20 χρόνια καθυστέρηση

0
Διαφήμιση

Έρχονται και στο κέντρο της Αθήνας οι καφέ κάδοι για τη χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων τροφών που ξεκίνησε πιλοτικά στην Κηφισιά το Νοέμβριο του 2012 και τώρα εισέρχεται σε δυο περιοχές του Δήμου Αθηναίων, μόλις δυο δεκαετίες μετά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Έργο “ATHENS BIO-WASTE” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Δήμος Κηφισιάς ξεκίνησε την υλοποίηση το Νοέμβριο του 2012, ενώ ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε χθες με τις περιοχές  Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια και στο Γκάζι.

Το πρόγραμμα προβλέπει την διανομή στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών κάδων και βιοδιασπώμενων σακουλών για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας.

Νέοι κάδοι χρώματος καφέ στο δρόμο θα υποδέχονται τις γεμάτες σακούλες και θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Το υλικό θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Η νέα προσπάθεια κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Από οικονομικής άποψης, οι Δήμοι επιβαρύνονται με 45 ευρώ/ τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης. Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από το 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση.

Η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

Στο Έργο συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ «Η συνιδιοκτησία» με τα υπολείμματα λουλουδιών.
Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Εταίροι του Έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ – Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Στο Δήμο Αθηναίων το Έργο υλοποιείται από τη Δ/νση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Ανακύκλωσης κ. Ανδρέα Βαρελά.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.biowaste.gr και www.facebook.com/athensbiowaste και στη γραμμή καθαριότητας-ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων 1960.

INFO:

Διανομή των κάδων
Κυπριάδου: 6-7 Ιουλίου 2013, ώρες 9:00-14:00
Γκάζι: 13-14 Ιουλίου 2013, ώρες 15:00 – 20:00

Περίπτερο Ενημέρωσης ATHENS BIOWASTE

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα σας παρέχονται και από το περίπτερο του ATHENS BIOWASTE που θα στηθεί:
Κυπριάδου: Πλατεία Επαμεινώνδα Κυπριάδη, Ηρακλείου & Λασκαράτου, 3-10 Ιουλίου 2013
Γκάζι: Έξω από το σταθμό μετρό «Κεραμεικός», 11-21 Ιουλίου 2013

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here