Αρχική Ειδήσεις Οι ανάδοχοι για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Πατραϊκό κόλπο

Οι ανάδοχοι για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Πατραϊκό κόλπο

0
Διαφήμιση

Έσοδα ύψους 11δις ευρώ σε βάθος 25ετίας εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα αποφέρουν οι συμβάσεις μίσθωσης για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Πατραϊκό κόλπο. Χθες ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε τις δυο κοινοπραξίες οι οποίες θα κληθούν τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να υπογραφούν οι επιμέρους συμβάσεις εκμίσθωσης.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της επιτροπής αξιολόγησης προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, η οποία αποτυπώνεται σε αντίστοιχα σχέδια σύμβασης μίσθωσης, για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία ENERGEANOILANDGAS / PETRA και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC.

Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δις Ευρώ.

Επιπλέον, τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων (20% των εσόδων του δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης), ανέρχονται σε περίπου 2 δις Ευρώ.

Αντίστοιχα στην Ήπειρο, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε το Ε.Μ.Π για την περιοχή των Ιωαννίνων, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. ευρώ σε 670 εκατ. ευρώ) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, στο όφελος αυτό θα πρέπει να προστεθεί η θετική επίδραση στην απασχόληση και στο εισόδημα : για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1ευρώ εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 ευρώ σε εργαζόμενους σε άλλους κλάδους.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης είχε ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου 2012. Η Επιτροπή, μετά από την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους έχοντας ως βασική επιδίωξη τη βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών, με στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν εκ νέου στη βάση των όρων ανταγωνισμού, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, αλλά και των ουσιαστικών εμπορικών και νομικών όρων της σύμβασης μίσθωσης. Επιλέχθηκαν οι πλέον ευνοϊκές προσφορές για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις τεχνικές ερευνητικές δυνατότητες, όσο και τα αναμενόμενα για το δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτη γίνεται επεξεργασία δεδομένων και για άλλες περιοχές, «όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014.»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕξαφανίζονται οι πεταλούδες στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΛεμόνι από την κορυφή ως τα νύχια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ