Αρχική Υγεία - Διατροφή Μεταμόσχευση μυελού των οστών “εξαφανίζει” τον HIV από δυο ασθενείς στο πλαίσιο...

Μεταμόσχευση μυελού των οστών “εξαφανίζει” τον HIV από δυο ασθενείς στο πλαίσιο έρευνας

0
Διαφήμιση

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα για τον αγώνα κατά του AIDS καθώς δυο πάσχοντες που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας, διέκοψαν αργότερα την αντιρετροϊκή αγωγή καθώς ο ιός δεν ανιχνεύτηκε στον οργανισμό τους.

Η είδηση που έρχεται από τις ΗΠΑ αποτελεί μια νίκη κατά της μάστιγας, ενώ την σχετική ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη του AIDS, στην Μαλαισία.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για ίαση των δύο ασθενών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ενθαρρυντική εξέλιξη αφού ο ιός δεν έχει επανεμφανιστεί για μήνες μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ερευνητές Τίμοθι Χενρι και Ντάνιελ Κουριτζκες που εργάζονται στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστόνης, είχαν ήδη ανακοινώσει πέρσι ότι τα δείγματα αίματος που είχαν πάρει από τους δύο ασθενείς (και οι δύο πάσχοντες από αιματολογικούς καρκίνους) ήταν ελεύθερα ενδείξεων για τον ιό HIV οκτώ μήνες μετά την υποβολή τους σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών για την αντικατάσταση των καρκινικών κυττάρων του αίματος με υγιή κύτταρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο καρκινοπαθείς συνέχιζαν κανονικά την αντιρετροϊκή αγωγή τους κατά την φάση της μεταμόσχευσης.

«Οι δύο άνδρες έχουν πλέον σταματήσει την αντιρετροϊκή αγωγή, ο ένας 15 εβδομάδες και ο άλλες επτά, χωρίς να υπάρχει ένδειξη του ιού HIV στον οργανισμό τους. Είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση του AIDS. Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει», τόνισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Δρ Χενρι.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι διότι ο ιός HIV μπορεί να «κρύβεται» σε όργανα του σώματος, όπως το ήπαρ, ο εγκέφαλος ή ο σπλήνας και να ανακάμψει κάποια στιγμή στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς θα μείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερο από έναν χρόνο με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε δείγμα πλάσματος, ιστών και κυττάρων, ώστε να σχηματίσουν οι κλινικοί γιατροί μια πλήρη εικόνα για την επίπτωση της μεταμόσχευσης μυελού των οστών στον ιό HIV.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται ίαση του AIDS, καθώς ομάδα γερμανών γιατρών είχε ανακοινώσει το 2009 ότι ο αμερικανός Τίμοθι Ράι Μπράουν που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για θεραπεία της λευχαιμίας, παρέμενε ελεύθερος του ιού HIV δύο χρόνια μετά την αντικαρκινική αγωγή.

Οι γιατροί του Μπράουν είχαν πάρει μόσχευμα από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που παρέχει ανθεκτικότητα έναντι του ιού HIV. Έτσι λοιπόν, η περίπτωση των δύο ασθενών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι η πρώτη που γίνεται χρήση κανονικών κυττάρων μυελού των οστών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1000 ανέργων
Επόμενο άρθροΥδρογονάνθρακες: Για μεγάλες δυνατότητες κάνει λόγο η PGS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ