Αρχική Ειδήσεις Με απλή αίτηση, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα εκτροφεία

Με απλή αίτηση, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τα εκτροφεία

0
Διαφήμιση

Την απαλλαγή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και όχι μόνο, από την υποχρέωση διενέργειας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΚΑ. Πλέον οι μονάδες λαμβάνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία.

 

Με αυτό τον τρόπο απλοποιούνται οι διαδικασίες και συντομεύεται ο απαιτούμενος χρόνος για την αδειοδότηση των έργων. Η απόφαση αφορά τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για σειρά έργων του κτηνοτροφικού τομέα που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπως: εγκαταστάσεις εκτροφής κοτόπουλων πάχυνσης (έως  15.000 θέσεις πάχυνσης), εγκαταστάσεις εκτροφής χοιρομητέρων με τα παράγωγα τους (έως 300 θέσεις χοιρομητέρων), εγκαταστάσεις εκτροφής κουνελιών (έως 1.000 κονικλομητέρες), εγκαταστάσεις εκτροφής αιγοπροβάτων (έως 1.500, ή έως 2.500 αιγοπρόβατα, ανάλογα με το αν ή περιοχή υπάγεται ή όχι στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000).

Ως «μεγάλη ανάσα στην κτηνοτροφία που αποτελεί βασικό πυλώνα για ένα άλλο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης για τη χώρα» χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός ΠΕΚΑμε στόχο, όπως σημείωσε την «ελκυστικότητα των επενδύσεων του κτηνοτροφικού τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι, απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ΚΥΑ που, επίσης, εξαιρεί από αντίστοιχες μελέτες σειρά έργων όπως εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα καταστημάτων, σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα μικρότερα των 5.000 τ.μ.

Διαφήμιση