Αρχική Διάστημα Μαύρη στεφανιαία τρύπα στον Ηλιακό Β.Πόλο

Μαύρη στεφανιαία τρύπα στον Ηλιακό Β.Πόλο

0
Διαφήμιση

H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η NASA και το SOHO, αποθανάτισαν μια εικόνα, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα μια γιγαντιαία στεφανιαία μαύρη τρύπα, να πλανάται πάνω στο Βόρειο Πόλο του Ηλίου. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 9:06 π.μ. της 18ης Ιουλίου 2013.

Οι στεφανιαίες τρύπες είναι σκοτεινές περιοχές μικρής πυκνότητας, στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ηλίου, το στέμμα. Περιέχουν ελάχιστο ηλιακό υλικό, επικρατούν ψυχρότερες θερμοκρασίες, και ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους φαίνονται και είναι σκοτεινότερες.

Δεν πρόκειται για μια πρωτοφανή παρατήρηση. Οι στεφανιαίες οπές είναι τυπικό χαρακτηριστικό του Ηλίου. Εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία, αλλά αυτή τη φορά η συχνότητα εμφάνισής τους και η διάρκεια παραμονής, έχει αυξηθεί. Γεγονός που είχε προβλεφθεί για τα τέλη του 2013. Η ηλιακή δραστηριότητα κυμαίνεται προς μια κατάσταση, γνωστή ως “ηλιακό μέγιστο”. Σε αυτή τη φάση, ο αριθμός των στεφανιαίων οπών μειώνεται, τα μαγνητικά πεδία αντιστρέφονται και νέες οπές εμφανίζονται κοντά στους πόλους, αλλά με αντίθετη μαγνητική ευθυγράμμιση. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται σε αριθμό και μέγεθος, και εξαπλώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Όταν συμβεί αυτό, γνωρίζουμε πως ο Ήλιος επιστρέφει και πάλι σε κατάσταση “ηλιακού ελάχιστου”. Μάλιστα, στο έπακρο της δραστηριότητας, έχουν θεαθεί τρύπες πολύ μεγαλύτερες από ότι αυτή της 18ης Ιουλίου.

Ο λόγος που μας ενδιαφέρει η ηλιακή δραστηριότητα αναφορικά με τις σκοτεινές του οπές, είναι πως καθορίζουν τον διαστημικό καιρό. Κι αυτό, γιατί είναι η αιτία ανέμων ηλιακών σωματιδίων υψηλών ταχυτήτων. Αναφερόμαστε σε ταχύτητες 3 φορές μεγαλύτερες από την τυπική ένταση ενός ηλιακού ανέμου. Παρ’ όλο που είναι αβέβαιη η αιτία δημιουργίας αυτών των οπών, προκαλούν το ενδιαφέρον των ερευνητών, αφού συσχετίζονται με την αντιστροφή μαγνητικών πεδίων και τα οποία “απομακρύνουν” από την επιφάνεια του Ηλίου, συγκεντρώνοντάς τα στους Πόλους. Η παρατήρηση και κατανόησή τους, ίσως είναι το κλειδί στη διευκόλυνση των διαστημικών εξορμήσεων.

πηγή: Large coronal hole near the sun’s north pole, esciencenews.com

Διαφήμιση