Αρχική Ειδήσεις Η στενότερη συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ με την...

Η στενότερη συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ με την γερμανίδα υφυπουργό Περιβάλλοντος

0
Διαφήμιση

Με αντικείμενο την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος με την γερμανίδα υφυπουργό. Η κα Κατερίνα Ράιχ επισκέφθηκε τη χώρα μας ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας στην οποία μετείχαν στελέχη των γερμανικών υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, εκπρόσωποι γερμανικών εταιρειών και φορέων του επιχειρείν της χώρας, του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου της Φρανκφούρτης και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Γερμανίας για τη διαχείριση υλικών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθ. Κελέμης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο γγ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκης, καθώς και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος κι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, με στόχο να αξιοποιηθούν αναπτυξιακά εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης παρουσίασε στη γερμανίδα υφυπουργό τους στόχους του ΥΠΕΚΑ το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στα θέματα που έχουν να κάνουν με την απλοποίηση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του χώρου, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων.

Επιπλέον, επανέλαβε την ανάγκη στήριξης από τον γερμανικό τραπεζικό τομέα προγραμμάτων που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια, μέσα από κοινές δράσεις και συνέργειες ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, που θα έχουν διασφαλισμένη την τραπεζική χρηματοδότηση.

Όπως τόνισε, η προσπάθεια να αλλάξουμε τη δομή του κατασκευαστικού κλάδου μπορεί να γίνει μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κτιρίων και να δώσει μια αναζωογονητική ένεση στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της οικοδομής, ανοίγοντας πολλές θέσεις εργασίας.

Κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στο πεδίο της βιομάζας και της γεωθερμίας, ενώ η γερμανική πλευρά δεσμεύτηκε να εξετάσει από τη δική της σκοπιά τις δυνατότητες να συμβάλλουν και σε αυτό τον τομέα.
Επιπλέον, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας το επόμενο διάστημα, με την εμπλοκή τόσο των υπουργείων Περιβάλλοντος των δύο χωρών, όσο και των Οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας και Γερμανίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη συνεργασία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η γερμανίδα υφυπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά αντικείμενα τα οποία μπορούν μέσα από συνέργειες των δύο χωρών να συμβάλουν αποφασιστικά στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση προς την ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των γερμανικών επιχειρήσεων παρουσίασαν καλές πρακτικές (best practices) για το επιχειρείν στην Ελλάδα, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα στην συμπαραγωγή, στην αγορά τροφίμων, στον οδοφωτισμό και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία στο μέλλον πιο στενά, με ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και καλύτερα επενδυτικά προγράμματα και δραστηριότητες που σχεδιάζονται.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕξοικονομώ κατ’οίκον: επιπλέον χρηματοδότηση 270εκ. ευρώ ζητά το ΥΠΕΚΑ
Επόμενο άρθροΑνατολική Αττική: υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ