Αρχική Διάστημα Η πιο ..μπλε ατμόσφαιρα, 65 έτη φωτός μακρυά.

Η πιο ..μπλε ατμόσφαιρα, 65 έτη φωτός μακρυά.

0
Διαφήμιση

Ένας μπλε πλανήτης που η όψη του παραπέμπει στο χρώμα των ωκεανών μας, όπως φαίνονται από το διάστημα, είναι το άστρο που τράβηξε περισσότερο την προσοχή τα τελευταία χρόνια, αφού μοιάζει τόσο πολύ στη γη εμφανισιακά, και αυτό επιβεβαιώθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ο εξωπλανήτης –όπως λέγονται οι πλανήτες που βρίσκονται έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, φέρει την ονομασία HD 189733b και από την ανακάλυψή του το 2005, έχει παρατηρηθεί περισσότερο. Κι αυτό, γιατί το μέγεθος, η τροχιά και η απόστασή του από τη γη, τράβηξαν την προσοχή, καθώς οι επιστήμονες πίστευαν πως πρέπει να έχει δελεαστική μπλε ατμόσφαιρα. Τώρα, νέες πληροφορίες από το Hubble επιβεβαιώνουν πως πράγματι έτσι είναι η όψη του και θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για απέραντους ωκεανούς, αλλά τα πράγματα είναι αλλιώς…

Δυστυχώς, το όμορφο χρώμα της ατμόσφαιράς του δεν προκύπτει από θερμούς ωκεανούς, αλλά είναι στην πραγματικότητα θολή και ταραχώδης, αποτελούμενη από πυριτικά σωματίδια που αναδίδουν μπλε φως. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το κύριο άστρο του συστήματός του, από το οποίο δέχεται συνεχώς ακτίνες-Χ και μάλιστα δεκάδες χιλιάδες φορές δυνατότερες απ’ ότι δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Υπομένει απίστευτες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του, που ξεπερνά του 1000 βαθμούς κελσίου. Οι αστρονόμοι λένε πως είναι πιθανό να βρέχει γυαλί (!) με παράλληλη παρουσία ανέμων που αγγίζουν την ταχύτητα των 7000 χλμ την ώρα!

Αυτομάτως, κανείς δε θα ήθελε πια να βρεθεί εκεί.

Πέρα από τα ..κακά νέα του Hubble, τα καλά είναι πως έχουμε μια παγκόσμια πρώτη. Είναι η πρώτη φορά που το χρώμα κάποιου εξωπλανήτη έχει μετρηθεί και έχει επιβεβαιωθεί. Μπορούμε λοιπόν να γνωρίζουμε την ακριβή όψη ενός πλανήτη που βρίσκεται 62 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Και στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πλανήτη στο μέγεθος του Δία, που περιφέρεται σε σταθερή τροχιά, γύρω από ένα κίτρινο νάνο, στο δυαδικό σύστημα HD 189733 του αστερισμό Vulpecula (μτφ. Αλώπηξ) κοντά στο νεφέλωμα Dumbell.

Η ομάδα του Hubble κατάφερε να μετρήσει την αντανάκλαση φωτός (albedo) του εξωπλανήτη, όταν αυτός περιστρεφόμενος γύρω από το άστρο του, κρύφτηκε για ένα διάστημα πίσω από αυτό. Έτσι, οι ερευνητές υπολόγισαν τη διαφορά. Ταυτόχρονα, το επίπεδο του μπλε χρώματος της συνολικής εικόνας του συστήματος μειώθηκε, την ώρα που τα άλλα χρώματα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Έτσι, κατάλαβαν ότι είναι μπλε και πόσο ακριβώς.

Η ομάδα θα συνεχίσει τη μελέτη της συγκεκριμένης ατμόσφαιρας, ενώ η διαδικασία, θα επιτρέψει την ανάλυση της ατμόσφαιρας και άλλων εξωπλανητών που ενδιαφέρουν τους αστροφυσικού και αστρονόμους και θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα και ποιοτικότερα στοιχεία. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί τη ατμόσφαιρα ενός πλανήτη και γιατί παίρνει συγκεκριμένα χρώματα, ακόμα και για τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγή: http://www.universetoday.com/103440/hubble-confirms-exoplanet-has-a-blue-atmosphere/?utm_content=buffer05dda&utm_source=buffer&utm_medium=twitter&utm_campaign=Buffer

Διαφήμιση